Πάτρα: Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες βγήκαν κιόλας από τους φούρνους

Τα αρτοποιεία είναι ανοικτά, το ίδιο και τα ζαχαροπλαστεία και μπροστά σε αυτή την πίκρα που έχουμε γευτεί από τις καταστάσεις που ζούμε, ένα γλυκό και μάλιστα χριστουγεννιάτικο, γιορτινό, είναι ότι πρέπει για να γλυκαθούμε κάπως.

Η ατμόσφαιρα των γιορτών είναι η μόνη που μπορεί να μας βγάλει από αυτή την ψυχολογική κατάσταση και να μας τονώσει, κάνοντας μας να δούμε τα πράγματα κάπως αισιόδοξα.

Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες της Πάτρας που κρατούν τα μαγαζιά τους ανοικτά, χωρίς όμως να έχουν δουλειά και την κίνηση να έχει σημειώσει ακόμα μεγαλύτερη πτώση από την πρώτη μέρα της καραντίνας.

Έβαλαν έτσι την τέχνη τους και έβγαλαν από τους φούρνους τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τις δίπλες και άλλα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων και τα τοποθέτησαν στις βιτρίνες τους, αχνιστά – αχνιστά, θυμίζοντας μας όλους μας ότι έρχονται γιορτές.

Κι ας είναι Νοέμβρης ακόμα. Μάλιστα, ξέροντας πόσο δύσκολα οικονομικά είναι τα πράγματα για όλους μας, φρόντισαν και έριξαν κάπως τις τιμές, για να μας γλυκάνουν έτσι ακόμα περισσότερο και να κάνουν τα γιορτινά γλυκά τους προσιτά σε όλες τις οικογένειες.

Οι τιμές έτσι στους κουραμπιέδες κυμαίνονται στα 8 με 9 ευρώ, ενώ στο ίδιο επίπεδο είναι και τα μελομακάρονα. Η σοκολάτα (ανάλογα με τα γούστα) βέβαια ανεβάζει κάπως τη τιμή τους, στα 10 με 11 ευρώ το κιλό, ενώ παραδοσιακά πιο ακριβές είναι οι δίπλες φτάνοντας τα 15 με 16 ευρώ το κιλό.

Η ζήτηση τους, σύμφωνα με τα όσα μάθαμε, έχει ήδη ξεκινήσει παρόλο που βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα Νοεμβρίου και αναμένεται να κορυφωθεί όσο πλησιάζουμε στις γιορτές.

Ήδη οι μέρες των συνεχόμενων ονομαστικών γιορτών έχουν ξεκινήσει και θα συνεχίζονται μέχρι να φτάσουμε στα Χριστούγεννα, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα λειτουργεί κανονικά η αγορά.

Άλλωστε, η καλύτερη περίοδος για τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους είναι αυτή που διανύουμε ξεκινώντας από τις αρχές Νοέμβρη και φτάνοντας στις αρχές Γενάρη.


Πηγή