Πάτρα: Στον “πάγο” γυμναστήρια, φροντιστήρια, κομμωτήρια και σχολές οδηγών

Δεν είναι μόνο τα καταστήματα εστίασης και τα εμπορικά μαγαζιά που φτάνουν στον… πάτο εξαιτίας του lockdown που επιβλήθηκε στην πατραϊκή αγορά.

Υπάρχουν και δεκάδες ακόμα ελεύθεροι επαγγελματίες που προσφέρουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες και οι οποίοι αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, έχοντας ήδη μεγάλες ζημιές από την προηγούμενη καραντίνα μη έχοντας έσοδα από πουθενά για αυτήν που ήδη διανύουμε.

Στον… πάτο βρίσκονται πλέον τα γυμναστήρια, τα φροντιστήρια, τα κομμωτήρια και οι σχολές οδήγησης, με την νέα καραντίνα να έχει δραματικές επιπτώσεις στη δουλειά τους.

Στην χειρότερη θέση από όλα είναι σίγουρα τα γυμναστήρια. Έκλεισαν στην καραντίνα, ανοίγοντας στην τελευταία περίοδο της επαναφοράς στη μερική κανονικότητα, στα τέλη του Ιουνίου, ύστερα από διάστημα περίπου τριών μηνών, χάνοντας το διάστημα που παραδοσιακά αποτελεί την κορύφωση της δουλειάς τους.

Όταν άνοιξαν τους καλοκαιρινούς μήνες το ενδιαφέρον ήταν μικρό, η πτώση της δουλειάς τους έφτασε το 70%, ενώ όταν από το φθινόπωρο ξεκίνησαν να βάζουν τα πράγματα σε μία σειρά, ήρθε το νέο κύμα της πανδημίας και το δεύτερο lockdown που ουσιαστικά τους αποτελείωσε.

Ο μεγαλύτερος φόβος των ιδιοκτητών φροντιστηρίων έγινε γεγονός με το δεύτερο lockdown, παρόλο που ο κλάδος τους έπαιρνε όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν υπήρχαν κρούσματα στους χώρους τους.

Πλέον μπορεί η λειτουργία τους να μην αναστέλλεται και να συνεχίζεται μέσω του διαδικτύου, όμως τα προβλήματα είναι πολλά, ενώ υπάρχει και η άσχημη εμπειρία από την πρώτη καραντίνα στην οποία είχαν αντιμετωπίσει δυσκολίες με τις πληρωμές τους.

Στα κομμωτήρια η πτώση του τζίρου μετά την καραντίνα έφτασε το 80% περίπου. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες πριν από το lockdown τα μαγαζιά του κλάδου να είχαν μία αύξηση της κίνησης, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ζημιές που είναι τεράστιες.

Όσο για τις σχολές οδηγών; Μετά από την κρίση που πέρασε ο κλάδος τους με το μεγάλο διάστημα της αποχής από τις εξετάσεις, ήρθε και η πανδημία.

Η απόφαση της κυβέρνησης για το δεύτερο lockdown να αναστείλει τις εξετάσεις για τους ερασιτέχνες οδηγούς τους κόβει επί της ουσίας τη δουλειά, βάζοντας τους στον… πάγο.


Πηγή