«Βουνό» οι παθογένειες στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, έρχονται και νέα πρόστιμα

Η διαχείριση των απορριμμάτων μεταφέρθηκε στον ΦΟΣΔΑ Αιτ/νίας- Καθυστερήσεις στη συγκρότηση του νέου φορέα βλέπει η δημοτική αρχή Μεσολογγίου- Νέα επικοινωνία Λύρου με τον Γ.Γ. του υπ. Περιβάλλοντος – Κίνδυνος για νέο πρόστιμο, μετά αυτό που μπήκε επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ύστερα από καταγγελία που έγινε πρόσφατα.

Μια «πονεμένη ιστορία» αποτελεί και ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου που αντί να είναι πρότυπο λειτουργίας σήμερα παραμένει χωρίς αδειοδότηση, με καταγγελίες να απειλούν για νέα πρόστιμα και με την διαχείριση πλέον να έχει μεταφερθεί από το Σεπτέμβριο του 2019 στον ΦΟΣΔΑ Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Η ΑΙΧΜΗ επικοινώνησε με στελέχη της δημοτικής αρχής θέλοντας να πληροφορηθεί που βρίσκεται ένα πρόβλημα το οποίο έρχεται από παλιά. Η λειτουργία του ΧΥΤΑ ανεστάλη επί δημοτικής αρχής Καραπάνου καθώς είχε πλέον κορεστεί και έπρεπε να γίνει νέο κύτταρο. Μάλιστα στην προηγούμενη δημοτική αρχή είχε «πέσει» και πρόστιμο 35.900 € (δείτε εδώ) του οποίου η κατάληξη είναι άγνωστη. Το 2017 δε, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ είχε δημοπρατηθεί έργο ύψους πάνω από ένα εκατ. €, ωστόσο είχε δοθεί μεγάλη έκπτωση και χρειάστηκε έξτρα χρηματοδότηση την οποία κλήθηκε να βρει η παρούσα δημοτική αρχή. Έτσι το έργο δεν ολοκληρώθηκε από το 2017 και το 2019 απαιτήθηκε νέα χρηματοδότηση!

Το θέμα του ΧΥΤΑ απασχολούσε έντονα την τοπική κοινωνία και είχε έρθει εδώ και αρκετούς μήνες στο δημοτικό συμβούλιο, όπου η δημοτική αρχή τότε είχε κρίνει την όλη υπόθεση ως «περιβαλλοντική βόμβα» (διαβάστε εδώ). Τότε γινόταν προσπάθεια για μια συμπληρωματική σύμβαση ύψους 237.000 € την οποία τελικά ο δήμος εξασφάλισε από την Περιφέρεια και το έργο συνεχίζεται, αλλά δεν υπάρχει ακόμη αδειοδότηση για την απόθεση απορριμμάτων.

Ωστόσο την όλη κατάσταση στην διαχείριση των απορριμμάτων ήρθε να ανατρέψει το νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο σε κάθε νομό συστήθηκε ένας Φορέας Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ). Σε ότι αφορά την Αιτωλ/νία έγινε το Σεπτέμβριο του 2019 με πράξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως για τον ΦΟΣΔΑ του νομού μας που εδρεύει στο Αγρίνιο, δεν υπήρξε η δέουσα ταχύτητα στην συγκρότηση και λειτουργία με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί σε Σώμα τον Ιούλιο του 2020. Ο μεγαλύτερος εταίρος είναι ο δήμος Αγρινίου, όπως και η Αποκεντρωμένη οι οποίοι, όπως φαίνεται, αργοπόρησαν στο να προχωρήσουν στις δέουσες ενέργειες ώστε να καταγραφούν οι περιουσίες των ΧΥΤΑ που θα απορροφούσε, να μεταβιβαστούν και να αρχίσει να δουλεύει. Έτσι ουσιαστικά με τις αρμοδιότητες να έχουν περάσει στους ΦΟΣΔΑ σε ότι αφορά την Αιτωλ/νία σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση με καταργημένους τους μικρούς ΧΥΤΑ και το νέο ΦΟΣΔΑ ως μη λειτουργών.

Με δεδομένη πλέον την αρμοδιότητα στην διαχείριση να έχει περάσει στον ΦΟΣΔΑ η δημοτική αρχή θα έπρεπε να λάβει υποδείξεις από τον Φορέα σε ποιον ΧΥΤΑ θα πηγαίνει τα σκουπίδια καθώς του Μεσολογγίου δεν έχει άδεια. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και ανάγκασε τον Κώστα Λύρο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να προβεί σε ενέργειες προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και να ζητήσει την συνδρομή από την κεντρική διοίκηση. Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, που έγινε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Λύρος αναγκάστηκε να ζητήσει την ενεργοποίηση μιας κατεπείγουσας διαδικασίας βάσει της οποίας η κεντρική διοίκηση μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις να διατάξει που θα πάνε τα σκουπίδια. «Κάναμε πράγματα που ήταν δουλειά άλλων, αλλά προέχει η εξεύρεση λύσεων και όχι η εναπόθεση ευθυνών», ήταν τα λεγόμενα μελών της δημοτικής αρχής.

Την τεταμένη κατάσταση ενέτεινε και καταγγελία που έγινε στο υπουργείο για απόθεση απορριμμάτων από το δήμο στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και προς τούτο δόθηκαν εξηγήσεις εγγράφως πριν δύο εβδομάδες. Πλέον συντάσσεται το πόρισμα που ενδεχομένως θα εισηγείται πρόστιμο για έναν μη αδειοδοτούμενο ΧΥΤΑ επί σχεδόν μια πενταετία…

Μετά από το σύντομο ιστορικό που αναλύθηκε παραπάνω προκύπτουν κάποια ερωτήματα:

  • Γιατί ο ΦΟΣΔΑ δεν κινήθηκε πιο γρήγορα ώστε να ανταποκρίνεται στην συστατική του πράξη ως διάδοχος των μικρών τοπικών ΦΟΣΔΑ (ΧΥΤΑ).
  • Γιατί ο δήμος Μεσολογγίου δεν πήγαινε τα απορρίμματά του σε κάποιον απ’ τους γειτονικούς ΧΥΤΑ που πλέον, λόγω ΦΟΣΔΑ, είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετούν ΧΥΤΑ του ίδιου νομού; Υπήρξε άρνηση;
  • Γιατί δεν έφτασαν 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου;
  • Για ποιο λόγο παραιτήθηκαν από το Δ.Σ. του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου ο Γ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου επί Καραπάνου και άλλοι προερχόμενοι από τον ίδιο συνδυασμό;

Πηγή: aixmi-news.gr