Πάτρα: Το lockdown ότι ήταν να δώσει το έδωσε – Μήπως να δούμε το θέμα αλλιώς;

Η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά μεταξύ των επιστημόνων σε ότι αφορά την χρησιμότητα του lockdown.

Σύμφωνα με την άποψη αυτή από τη στιγμή που τα μέτρα δεν αποδίδουν, είτε γιατί αυτά δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, είτε γιατί απλά δεν εφαρμόζονται, ίσως θα πρέπει να σκεφτούν οι αρμόδιοι την άρση του lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα με μέτρα και κανόνες.

Όπως υποστηρίζουν αρκετά πλέον τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που έχουν μία τέτοια κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του ιού, αυτά που ήταν να δώσει το lockdown για την υγειονομική πορεία της χώρας, αλλά και γενικότερα της κάθε περιοχής, τα έχει δώσει.

Δεν μπορεί να προσφέρει κάτι άλλο, πέρα από την επιπλέον οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων. Μια καταστροφή που ήδη είναι υπαρκτή τόσο για την εστίαση, όσο και για τα εμπορικά καταστήματα.

Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε το όλο θέμα αλλιώς, αφήνοντας στην άκρη τα lockdown και να μάθουμε να ζούμε με τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας;

Πόσο μάλλον τώρα, που σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστηρίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και οι μηχανισμοί τους, η εμβολιαστική διαδικασία προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Στην Πάτρα έτσι και αλλιώς, το lockdown είναι μόνο για τα προσχήματα. Ο κόσμος είναι έξω συνεχώς, στα πάρκα, στις παιδικές χαρές και στις πλατείες, προσπαθώντας να ξεφύγει από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Το μόνο που θυμίζει ότι βρισκόμαστε σε περίοδο lockdown είναι τα κλειστά μαγαζιά.

Εμπόριο και εστίαση

Κι όμως. Σύμφωνα την άποψη αυτή, που πλέον αναπτύσσουν ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, το λιανικό εμπόριο θα μπορούσε να λειτουργήσει με μέτρα και κανόνες.

Καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εστίες μετάδοσης. Δεν χρειάζεται τα εμπορικά μαγαζιά να είναι πλέον άλλο κλειστά.

Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με μέτρα και κανόνες. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με την εστίαση που μετά από τόσους μήνες κλειστή θα πρέπει να επιστρέψει σε μία μορφή κανονικότητας.

Οι επιστήμονες της παραπάνω άποψης λένε ότι ήρθε η στιγμή να πάρουμε μία άλλη κατεύθυνση στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ενισχύοντας ταυτόχρονα το εθνικό σύστημα υγείας. Γιατί από εκεί ξεκινούν όλα και έχουμε το lockdown.

Το lockdown που επί της ουσίας δεν τηρείται μας προσφέρει ένα ποσοστό της τάξεως του 20% κάτω, από τα κρούσματα που θα είχαμε αν δεν υπήρχε το κλείσιμο της αγοράς. Όμως την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις και η οικονομία καταστρέφονται, ενώ η ψυχολογία του κόσμου πιάνει πάτο.


Πηγή