Δυτική Ελλάδα – Ο τουρισμός έχει ανάγκη από χείρα βοηθείας για το δικό του restart

Ο τουρισμός ετοιμάζεται να ανοίξει από τις 14 Μαΐου και μετά, με τις επιχειρήσεις που ασχολούνται αμιγώς με τον τουριστικό και ταξιδιωτικό κλάδο, να έχουν υποστεί μια μεγάλη ζημιά.

Ζημιά που δεν σχετίζεται μόνο με την καταστροφική χρονιά της περασμένης καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, αλλά έχει να κάνει και με τους μήνες που ακολούθησαν. Ταξιδιωτικά γραφεία και τουριστικά πρακτορεία έχουν επί της ουσίας να δουλέψουν εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Για αυτό και οι επαγγελματίες του χώρου ζητούν μία ανάλογη ενίσχυση από το κράτος για το ξεκίνημα του τουρισμού, σαν και αυτή που έγινε στον κλάδο της εστίασης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου τουριστικών γραφείων Δυτικής Ελλάδας, Γιώργο Τελώνη, ο κλάδος και ιδιαίτερα το επάγγελμα τους, έχει υποστεί μία καθίζηση όλους αυτούς τους μήνες.

«Είναι ΚΑΔ που δεν έκλεισαν καθόλου το διάστημα της πανδημίας με κρατική εντολή και παρέμειναν ανοικτοί, παρόλο που ουσιαστικά δεν είχαν κανένα αντικείμενο δράσης, με αυτή την κατάσταση του κορωνοϊού» τονίζει ο κ. Τελώνης.

«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την εστίαση και τα καταστήματα του συγκεκριμένου κλάδου, είναι σωστά και κινήθηκαν στην ανάλογη κατεύθυνση. Όμως και ο τουρισμός που έχει υποστεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά από την πανδημία, έχει ανάγκη από μία τέτοιου τύπου ενίσχυση για το ξεκίνημα του».

Ειδικότερα, τα τουριστικά πρακτορεία που σε μεγάλο βαθμό είναι αυτά που προγραμματίζουν τα τουριστικά πακέτα, προσελκύοντας μέσα από αυτά επισκέπτες, έχουν ανάγκη από ρευστό για να κάνουν τα πλάνα τους και να απευθυνθούν για την ερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν, στις κατά τόπου τουριστικές αγορές.

Ρευστό που όμως δεν υπάρχει, με τη ζημία που έχουν υποστεί, προερχόμενα από ένα καλοκαίρι που λόγω της πανδημίας ανατράπηκε κάθε μορφή προγραμματισμού στα ταξίδια.

Δυτική Ελλάδα - Ο τουρισμός έχει ανάγκη από χείρα βοηθείας για το δικό του restart

Έχουν ακυρωθεί οι εκδρομές

Τα ταξιδιωτικά γραφεία που κανονίζουν εκδρομές και tours, είτε στο εξωτερικό, είτε στην Ελλάδα, έχουν τα πούλμαν τους σταθμευμένα εδώ και τόσους μήνες.

Ένα μεγάλο ποσοστό των προγραμματισμών εκδρομών από τον περασμένο Μάρτιο και μετά, έχουν ακυρωθεί, χωρίς μέχρι ώρας να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον, παρόλο που βρισκόμαστε ήδη στην περίοδο εκείνη που παραδοσιακά έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, κυρίως λόγω των σχολείων.

Όλα αυτά πλέον είναι σαν μην υπάρχουν. Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι μηχανές. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τα ξενοδοχεία, εποχιακά και μη, κλειστά και ανοικτά, τα οποία έχουν μετατραπεί σε κτίρια "φαντάσματα", χωρίς επισκέπτες.

Γενικότερα, ο τουρισμός για να κάνει και αυτός το δικό του restart, φέρνοντας πίσω στην χώρα το συνάλλαγμα που αποδίδει στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό (το μεγαλύτερο από κάθε άλλο κλάδο), έχει ανάγκη από μια χείρα βοηθείας. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», άλλωστε…


Πηγή