Πάτρα: Εξετάζουν οικόπεδα για τη δημιουργία ενός τρίτου δημοτικού κοιμητηρίου

Εξαντλούνται οι κενοί χώροι στα δημοτικά νεκροταφεία της Πάτρας και είναι σίγουρο ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ο δήμος θα χρειαστεί να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου νεκροταφείου, ύστερα από το Α’ που έχει στην Ανθούπολη και το Β’ στην περιοχή της Λεύκας.

Ήδη, οι διαδικασίες για ένα τέτοιο έργο έχουν ξεκινήσει όμως αναμφίβολα η υλοποίηση του έχει μια μακροπρόθεσμη προοπτική αφού εκτός όλων των άλλων προκύπτουν και διάφορα προβλήματα που έχουν να κάνουν με γραφειοκρατικά ζητήματα που σε αυτές τις περιπτώσεις φυτρώνουν από εκεί που δεν το περιμένεις.

Τα βασικό βέβαια ζητούμενο είναι η ανεύρεση του κατάλληλου οικοπέδου που θα πρέπει να έχει ένα ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα ανάλογα στρέμματα και την δυνατότητα εργασιών για τη διαμόρφωση ενός κοιμητηρίου.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο θα πρέπει να είναι έξω από τον αστικό ιστό της Πάτρας, ενώ υπάρχουν και δεκάδες ακόμα παραθυράκια που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη εγκαίρως.

Αυτό το διάστημα ο δήμος βρίσκεται στο στάδιο των προσφορών μελετώντας τις προτάσεις που του γίνονται και εξετάζοντας το ποιος χώρος θα είναι πιο κατάλληλος. Εννοείται ότι το να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος για την διαμόρφωση ενός τρίτου δημοτικού νεκροταφείου δεν είναι και τόσο εύκολο.

Όταν αποφασιστεί ο χώρος που θα επιλεγεί τότε θα πρέπει να προχωρήσουν οι περαιτέρω διαδικασίες για το έργο. Το σίγουρο είναι ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία στην Πάτρα θα προκύψει η ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός τρίτου δημοτικού κοιμητηρίου.

Ανάγκη που γίνεται ακόμα πιο πιθανή από τη στιγμή που το έργο για τη δημιουργία ενός δημοτικού αποτεφρωτηρίου, δεν έχει προχωρήσει και μοιάζει να έχει παγώσει.

Θυμίζουμε ότι στην Πάτρα πέρα από τα δυο δημοτικά κοιμητήρια υπάρχει και αυτό του Σουλίου που έχει τις νομικές προδιαγραφές για να χαρακτηριστεί δημοτικό, όμως, στην ουσία εξυπηρετεί την εκεί κοινότητα.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν γύρω στα 10 κοινοτικά κοιμητήρια για τα οποία την κύρια ευθύνη της διαχείρισης έχει η κάθε κοινότητα, όμως, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν άλλους χώρους για να εξυπηρετήσουν, ενώ οι υποδομές τους είναι αρκετά παλαιές, μη έχοντας ακόμα και διαδρόμους ανάμεσα στους τάφους.

Τα υπόλοιπα κοιμητήρια που υπάρχουν στην Πάτρα είναι ενοριακά, ανήκουν δηλαδή στις αντίστοιχες ενορίες και στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.


Πηγή