Πάτρα: Στην τελική ευθεία η λειτουργία του δημοτικού καταφυγίου για αδέσποτα

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα την λειτουργία του το καταφύγιο για αδέσποτα, σε χώρο που ήδη έχει εντοπιστεί και έχει διαμορφωθεί, στην περιοχή του Δρεπάνου.

Ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος για αυτόν τον σκοπό και είναι σε θέση να φιλοξενεί γύρω στα 40 με 50 σκυλιά αφού προορίζεται ειδικά για αυτά μιας και οι γάτες λόγω της ιδιομορφίας της φύσεως τους είναι αδύνατον να κλειστούν σε ένα καταφύγιο.

Πρόκειται για έναν χώρο εφτά στρεμμάτων που διαθέτει εντός του ένα ξεχωριστό ακίνητο, περίπου 70 με 80 τετραγωνικά, το οποίο θα είναι και το καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα που θα μαζεύονται εκεί από τους φιλόζωους.

Στον χώρο αυτόν θα υπάρξει ξεχωριστός χώρος καραντίνας, για τραυματισμένα σκυλιά ή και για σκυλιά που χρειάζονται μία ειδικού τύπου εκπαίδευση για να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον.

Παράλληλα, υπάρχει διαμορφωμένος και ειδικός χώρος για τα κουτάβια που θα εντοπίζονται και θα φιλοξενούνται, τα οποία χρειάζονται μία ξεχωριστή φροντίδα και περιποίηση για να επιβιώσουν.

Γνώμονας και συλλογιστική της δομής δεν θα είναι η φιλοξενία όσο το δυνατόν περισσότερων ζώων, ούτε η λογική του κυνοκομείου για αυτό και θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός που θα εξασφαλίζει μια ποιοτική και σωστή διαμονή σε όλα τα αδέσποτα.

Μάλιστα, ο χώρος όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του θα είναι ανοικτός στην πρόσβαση για το κοινό που θα μπορεί να το επισκέπτεται για να δει από κοντά τα ζώα που θα φιλοξενούνται, και κυρίως οι μαθητές των σχολείων, αποκτώντας έτσι μία επαφή με αυτά.

Η εγκατάλειψη συνεχίζεται

Πέρα από το καταφύγιο στο ίδιο οικόπεδο είναι να λειτουργήσει και μία δημοτική κτηνιατρική κλινική και έτσι θα δημιουργηθεί στο Δρέπανο μια ολοκληρωμένη δομή που θα αφορά τα αδέσποτα σκυλιά, αλλά και γενικότερα τα οικόσιτα ζώα.

Σύμφωνα με τους φιλόζωους η πανδημία συνέχισε το φαινόμενο που είχε ξεκινήσει η οικονομική κρίση, με την εγκατάλειψη ζώων σε διάφορες περιοχές της Πάτρας. Ζώα που έμεναν αβοήθητα και μόνα στους δρόμους και στις πλατείες, σχηματίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις αγέλες.

Η εγκατάλειψη συνεχίστηκε με την ίδια περίπου ένταση και αυτόν τον 1,5 χρόνο της πανδημίας, με πολλά ζώα, κυρίως κουτάβια να αφήνονται σε πλατείες, σε παραλίες, σε κοινόχρηστους χώρους, ακόμα και σε κάδους απορριμμάτων.

Σκοπός όλων η υιοθεσία

Απώτερος στόχος της δομής του καταφυγίου που είναι να λειτουργήσει είναι να προωθηθεί η υιοθεσία, έτσι ώστε τα σκυλιά αυτά να μένουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο καταφύγιο και στη συνέχεια να βρίσκουν την θαλπωρή στις νέες τους οικογένειες.

Το καταφύγιο είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει από κάθε πλευρά. Υπάρχουν ήδη κλουβιά και το ανάλογο εξοπλιστικό υλικό, ενώ οι χώροι του είναι έτοιμοι και διαμορφωμένοι από πριν για αυτόν τον σκοπό.

Μένει να πέσουν οι υπογραφές με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, να βγει η άδεια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να προχωρήσουν οι προσλήψεις σε προσωπικό, με πρώτη αυτή του κτηνιάτρου.


Πηγή