Πάτρα: Έμειναν τα γλυπτά από το συμπόσιο, τι θα απογίνουν;

Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής έληξε, στην Ιχθυόσκαλα στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας έχουν παραμείνει προσωρινά εφτά γλυπτά ως αποτελέσματα της καλλιτεχνικής δημιουργίας των γλυπτών που φιλοξενήθηκαν τις μέρες της εκδήλωσης στην Πάτρα.

Πρόκειται για γλυπτά που μπορεί να είναι διαφορετικά μεταξύ τους, όμως έχουν το ίδιο θέμα που δεν είναι άλλο από τους πρόσφυγες, το θέμα άλλωστε που απασχόλησε και το συμπόσιο.

Το ερώτημα που ακόμα δεν έχει απαντηθεί από τους αρμοδίους και τον Πολιτιστικό Οργανισμό είναι αν τα γλυπτά αυτά που βρίσκονται προσωρινά στην Ιχθυόσκαλα θα πάνε κάπου άλλου, σε άλλους κοινόχρηστους χώρος και πλατείες της Πάτρας.

Κι το ακόμα πιο σημαντικό: Ποιοι θα είναι αυτοί οι κοινόχρηστοι χώροι και με ποια κριτήρια θα αποφασιστούν. Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που θεωρούν ότι εφτά γλυπτά για το θέμα των προσφύγων είναι κάπως πολλά για την Πάτρα.

Ωστόσο υπάρχει αρμόδια επιτροπή για ζητήματα που αφορούν την τοποθέτηση τέτοιων έργων ή μνημείων που θα αποφασίσει εφόσον όμως της ζητηθεί κάτι αντίστοιχο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα τα γλυπτά που έμειναν από το συμπόσιο είναι πράγματι εντυπωσιακά και ορισμένα ξεχωρίζουν ακόμα περισσότερο.

Οι καλλιτέχνες αποτύπωσαν με αφαιρετικό, αλλά και υποδειγματικό τρόπο το δράμα της προσφυγιάς και πραγματικά αξίζει τον κόπο μια βόλτα από τον περιβάλλοντα χώρο της Ιχθυόσκαλας, εκεί που βρίσκεται η ξεχωριστή υπαίθρια έκθεση γλυπτών.

Όμως είναι δεδομένο ότι τα γλυπτά δεν μπορούν να μείνουν για αρκετό καιρό στο συγκεκριμένο χώρο. Υπάρχει ενδεχόμενο να υποστούν βανδαλισμούς, αλλά και φθορές τους χειμερινούς μήνες από την κακοκαιρία, την υγρασία και την θάλασσα.


Πηγή