Πάτρα: Κοντά στα 150 άτομα έχουν περάσει από την Στέγη Αστέγων μέσα σε μία τριετία

Περίπου 150 άτομα έχουν φιλοξενηθεί την τελευταία τριετία από τη στιγμή που ξεκίνησε την λειτουργία της η Στέγη Αστέγων, το 2019, στη δομή.

Πρόκειται για την δομή του Κοινωνικού Οργανισμού που ύστερα από χρόνιες προσπάθειες του φορέα και του δήμου άνοιξε στο κτίριο της Γούναρη και Μπουκαούρη.

Το κέντρο της Στέγης των Αστέγων λειτούργησε για να δώσει μία ανάσα και μία βοήθεια στις κοινωνικές ανάγκες του δήμου αφού ειδικότερα τα χρόνια της κρίσης, από το ’10 και μετά, εκτός από το πρόβλημα τις σίτισης που αντιμετώπιζαν δεκάδες οικογένειες υπήρξαν και οικογένειες που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης.

Πλέον στην Στέγη των Αστέγων διαμένουν κυρίως άτομα εγκαταλειμμένα που ζουν μόνα τους στους δρόμους και στις πλατείες της Πάτρας, αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα ψυχολογικής φύσης και όχι μόνο.

Τα άτομα που συχνάζουν στη Στέγη είναι κατά μέσο όρο γύρω στα 25 με 30, τα οποία βέβαια κάποια από αυτά εξαφανίζονται κατά περιόδους και εμφανίζονται μετά.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Κοινωνικού Οργανισμού τα άτομα που είναι άστεγα, μη έχοντας ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους είναι συνολικά κοντά στα 40 με 50, όμως τα περισσότερα από αυτά προτιμούν τους δρόμους και τις πλατείες και έρχονται στην Στέγη μόνο τους χειμερινούς μήνες και όταν κάνει κρύο.

Τα εν δυνάμει άστεγα άτομα ή καλύτερη η εν δυνάμει άστεγες οικογένειες, δηλαδή αυτές που έχουν μία στέγη, αλλά ζουν σε παλιά σπίτια που δεν έχουν θέρμανση ή ενδεχομένως να έχουν ρεύμα ή γενικότερα το σπίτι τους δεν τηρεί τις προϋποθέσεις για μια ποιοτική διαβίωση, είναι πολύ περισσότερα.

Φτάνουν, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, τις 260 με 280 οικογένειες.


Πηγή