Πάτρα: Αντίστροφη μέτρηση για να γίνει υποχρεωτική η ψηφιακή κάρτα εργασίας!

Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας που από την 1η Απριλίου γίνεται υποχρεωτική για όλες τις βιομηχανίες – βιοτεχνίες που έχουν από δέκα εργαζόμενους και πάνω, ενώ ένα μήνα μετά το ίδιο θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που απασχολούν τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων.

Από τις 13 Μάιου και μετά, με βάση τουλάχιστον τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα, η ψηφιακή κάρτα θα γίνει υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις στην αγορά εργασίας, ανεξαρτήτων κλάδων και αριθμό εργαζομένων που απασχολούν.

Το νέο μέτρο που μέχρι σήμερα είναι προαιρετικό, ωστόσο ισχύει για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες με πάνω από 250 εργαζομένους, διχάζει την αγορά εργασίας και τους εργοδότες.

Οι μισοί το βλέπουν σαν έναν πονοκέφαλο ακόμα και ζητούν από τους λογιστές τους που θα είναι αυτοί που θα αναλάβουν την όλη διαδικασία, να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας οι ώρες που θα χτυπάει ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να είναι αντίστοιχες με αυτές που δηλώνει η επιχείρηση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Διαφορετικά η επιχείρηση κινδυνεύει με πρόστιμα και κυρώσεις.

Οι εργαζόμενοι πάλι που εργάζονται σταθερά σε μία επιχείρηση υποχρεούνται να έχουν ψηφιακή κάρτα εργασίας και αν όχι να πιέσουν τους εργοδότες του για αυτό.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του μέτρου με την κάρτα αυτή προστατεύεται ο εργαζόμενους και μπαίνει ένα μέτρο στην μαύρη εργασία, άρα και στην φοροδιαφυγή που προκύπτει μέσα από αυτή.

Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετούς λογιστές οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις, ειδικότερα οι μικρομεσαίες, δεν είναι έτοιμες για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου για αυτό και αναμένεται να ζητηθεί από τους επαγγελματικούς φορείς μια περίοδος προσαρμογής.


Πηγή