Πάτρα: Τα υψηλά τέλη στους αιγιαλούς, βάζουν “στοπ” στις δωρεάν ξαπλώστρες!

«Βράζει» η εστίαση για το θέμα των ανταποδοτικών τελών και τις αυξήσεις που έχει προτείνει η δημοτική αρχή για να περάσουν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές που έχουν γίνει οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο τις πλατείες και τους πεζόδρομους, αλλά και τους αιγιαλούς, δηλαδή τα παραλιακά καταστήματα που καλούνται να δουλέψουν δύο με τρεις μήνες.

Στους αιγιαλούς η χρήση ξαπλωστρών έχει εκτοξευτεί ακόμα και στα 35 ευρώ το τετραγωνικό, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 70 ευρώ και παραπάνω. Επί της ουσίας τα ανταποδοτικά τέλη διπλασιάζονται. Τα μαγαζιά που πλήρωναν 13 με 14 ευρώ θα πληρώνουν 35 και αυτά που πλήρωναν 35, 70 ευρώ το τετραγωνικό.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για την χρήση των αιγιαλών που βρίσκεται σε διαβούλευση και είναι να ψηφιστεί από την Βουλή, κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τους επαγγελματίες που σκοπεύουν να ανοίξουν τους καλοκαιρινούς μήνες παραλιακά μαγαζιά.

Όπως λένε επαγγελματίες που έχουν παραλιακά μαγαζιά και γνωρίζουν καλά το όλο θέμα τα 35 ευρώ το τετραγωνικό για τις ξαπλώστρες σε χώρους αιγιαλών, βάζουν απαγορευτικό στη δωρεάν χρήση τους και αναγκάζουν τα καταστήματα να τις χρεώνουν στον πελάτη τους, προκειμένου να βγάλουν τα έξοδα τους. Μέχρι τώρα στην Αχαΐα τουλάχιστον οι ξαπλώστρες δεν χρεώνονταν από τα μαγαζιά.

Το… σκέφτονται πλέον αρκετοί

Παράλληλα η αύξηση των ανταποδοτικών τελών αναγκάζει σε ανατιμήσεις τους επαγγελματίες, αυξάνοντας και αυτοί με την σειρά τους τις υπηρεσίες που δίνουν στο κοινό.

Όλα αυτά δημιουργούν έναν κύκλο που καταλήγει στο να είναι ερωτηματικό εντέλει το αν θα δούμε το φετινό καλοκαίρι στις παραλίες μαγαζιά με τραπέζια και ξαπλώστρες όπως τα προηγούμενα έτη. Γιατί είναι πολλοί που το σκέφτονται πλέον αν θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους, κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Πάντως, μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΣΚΕΑΝΑ θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Διονύση Πλέσσα για το θέμα των τελών σε πόλη και παραλίες, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει κάτι και θα μειώσει τα όσα προτείνει ο Δήμος.


Πηγή