Πάτρα: Κάλεσμα του ΣΚΕΑΝΑ στα μέλη του για να συμμετάσχουν στην απεργία – Κλείνουν τα καταστήματα για να μη το […]

Κλείνουμε για να μη μας κλείσουν. Με αυτό το σύνθημα, οι επιχειρήσεις του κλάδου Εστίασης και Αναψυχής, καθώς και παρεμφερή επαγγέλματα, πρόκειται να διατρανώσουν την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί πλέον με τον ΦΠΑ και το μη μισθολογικό κόστος. Και άλλα προβλήματα, ων ουκ έστι αριθμός.Το ζήτημα εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη χθες το απόγευμα στα γραφεία του ΣΚΕΑΝΑ, παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών, όπου και αποφασίστηκε το καθολικό κλείσιμο των επιχειρήσεων Εστίασης και Αναψυχής, την Δευτέρα 18 Μαρτίου, καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, θα γίνει κινητοποίηση του συλλόγου, για να λάβουν μέρος και οι παρεμφερείς επιχειρήσεις, όπως φούρνοι, ταχυφαγεία, κ.ά.Ολοι οι συμμετέχοντες, κατέληξαν σε συμφωνία για την διοργάνωση μιας δράσης την ημέρα εκείνη, με διαμαρτυρίες έξω από τις Εφορίες της Πάτρας και στα γραφεία του ΕΦΚΑ. «Θέλουμε να αλλάξει επιτέλους ο ΦΠΑ, ο οποίος σήμερα είναι στο 24% και παράλληλα με τις κρατήσεις 47% για ασφαλιστικές και άλλες εργοδοτικές εισφορές, έχουν γονατίσει τις επιχειρήσεις του κλάδου μας» είπε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.

Οι επιχειρηματίες που έλαβαν μέρος στην σύσκεψη τονίζουν ότι σε όλη την διάρκεια της κρίσης, κράτησαν σταθερές ή και μείωσαν τις τιμές τους, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να περιορίσουν και το κόστος τους, όμως κάτι τέτοιο γίνεται πραγματικά αδύνατον, όταν καλούνται να πληρώνουν τόσο υψηλό ΦΠΑ και κρατήσεις για ασφαλιστικές καλύψεις, κ.ά.Την ίδια στιγμή, ο κλάδος βρίσκεται στο στόχαστρο με μπαράζ ελέγχων και προστίμων.

Το ζητούμενο για τις εταιρείες είναι να παραμείνουν στην αγορά μέχρις ότου περάσει αυτή η κρίση. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες κατάφερναν να προσαρμόζονται ικανοποιητικά στις νέες συνθήκες, όμως η κατάσταση με τα φορολογικά και ασφαλιστικά, έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο.Ο ΣΚΕΑΝΑ θα προβεί τις επόμενες ημέρες σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία για να κινητοποιήσει καθολικά τον κλάδο την ημέρα της κινητοποίησης και παράλληλα σκοπεύει να οργανώσει την ημέρα της απεργίας, μια ανοικτή συζήτηση στην πλατεία Γεωργίου για τα κρίσιμα θέματα του ΦΠΑ και του μη μισθολογικού κόστους, όπου θα κληθούν οι βουλευτές των κομμάτων και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Με αυτές τις κρατήσεις, η Εστίαση και Αναψυχή είναι τελειωμένη, είπε ο Σπύρος Στεργίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο ΣΚΕΑΝΑ με αυτή την πρωτοβουλία, θέλει να στείλει το μήνυμα της απόγνωσης που επικρατεί στις τάξεις των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν πάνω από τον τζίρο τους σε κρατήσεις.


Πηγή