Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελληνικών βασιλε […]

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr σε συνεργασία με τον Αθανάσιο Λερούνη, εκπαιδευτικό και μέλος των Ελλήνων Εθελοντών οργάνωσε βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελληνικών βασιλείων της Βακτρίας και της Ινδίας διά μέσου των νομισμάτων που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφικές έρευνες.

Το εργαστήριο -διάρκειας 6 ωρών- πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαρτίου και ήταν ένα ταξίδι στον κόσμο της Κεντρικής Ασίας και της Ινδικής Υποηπείρου κατά τους αιώνες όπου οι λαοί των περιοχών αυτών συμβάδιζαν με τους αρχαίους προγόνους μας. Μέσα από μια προσέγγιση στις πηγές καταδείχθηκε η Ελληνική παρουσία και επιρροή στις περιοχές του Ινδικού Καυκάσου και του Ινδού ποταμού μετά τους χρόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι 15 Ελληνο-Βάκτριοι βασιλείς από το 245-130π.Χ. και οι 37 Ελληνο-Ινδοί βασιλείς και βασίλισσες από το 180π.Χ. μέχρι 20μ.Χ. έτσι όπως την αφηγούνται τα ‘‘λαλούντα σύμβολα’’ των νομισμάτων τους και οι λιγοστές ιστορικές πηγές που έχουν διασωθεί. Παράλληλα έγινε ανάγνωση των κατασκευαστικών χαρακτηριστικών, των απεικονίσεων αλλά και συμβολισμών των νομισμάτων των βασιλέων.

Τέλος παρουσιάστηκε η ελληνοβουδιστική τέχνη που αναπτύχθηκε στην Κεντρική Ασία, από την εποχή των Ελληνο-Βάκτριων και Ελληνο-Ινδών βασιλείων μέχρι τις ισλαμικές κατακτήσεις του 7ου αιώνα. Η ελληνοβουδιστική τέχνη που χαρακτηρίζεται από τον ισχυρό ιδεαλιστικό ρεαλισμό της ελληνιστικής τέχνης και τις πρώτες αναπαραστάσεις του Βούδα με ανθρώπινη μορφή, βοήθησε στον ορισμό του καλλιτεχνικού (και ειδικότερα του γλυπτικού) κανόνα για τη βουδιστική τέχνη διαμέσου της ασιατικής ηπείρου έως σήμερα.

Στο εργαστήρι συμμετείχαν οι: Αγγελική Πανουτσακοπούλου, Αγγελική Σκιαδαρέση, Αλέκα Ράπτη, Ανδρέας Σπηλιώτης, Άννα Βούλγαρη, Αννίτα Κοντογιαννάτου, Βάσω Μαρτίνη, Δημήτρης Βούλγαρης, Ευαγγελία Γιάνναρη, Ευγενία Πασσά, Λίνα Σίτα, Μαίρη Ζησιμοπούλου, Μέμμυ Αναγνωστοπούλου, Μένη Γιαννακοπούλου, Σαλώμη Χρυσανθακο- πούλου, Σόνια Λειβαδίτη, Σπύρος Μαρτίνης, Σταύρος Φραγκάκης, Φανή Κούρτη, Φωφώ Μπούσια, Χαρά Σχοινά, Xρήστος Πετρόπουλος.

Τα έσοδα όπως και τα υπόλοιπα χρήματα που συγκεντρώνονται θα διατεθούν για την παραγωγή και αποστολή βιβλίων της Α’ τάξης του σχολείου στις κοιλάδες των Καλλάσσα.

Για όσους θα ήθελαν να ενημερωθούν και να συμβάλλουν στην προσπάθεια μπορούν να επικοινωνήσουν στο 2615.002009 ή στο [email protected]

Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελληνικών βασιλείων της Κεντρικής Ασίας (φωτο) Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελληνικών βασιλείων της Κεντρικής Ασίας (φωτο) Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελληνικών βασιλείων της Κεντρικής Ασίας (φωτο) Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελληνικών βασιλείων της Κεντρικής Ασίας (φωτο) Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελληνικών βασιλείων της Κεντρικής Ασίας (φωτο) Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελληνικών βασιλείων της Κεντρικής Ασίας (φωτο) Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελληνικών βασιλείων της Κεντρικής Ασίας (φωτο) Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελληνικών βασιλείων της Κεντρικής Ασίας (φωτο) Πάτρα: Πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήρι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελληνικών βασιλείων της Κεντρικής Ασίας (φωτο)


Πηγή