Η Κερκυραία Κέλλυ Σκλαβούνου πρώτη Ελληνίδα στο σκάκι.

Αθλητισμός Η Κερκυραία Κέλλυ Σκλαβούνου πρώτη Ελληνίδα στο σκάκι.

Η Κέλλυ Σκλαβούνου του Συνδέσμου Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας είναι πρώτη στην Ελλάδα στην κατηγορία κοριτσιών γεννημένων 2009 στο σκάκι.

Η κερκυραία σκακίστρια με 1.369 βαθμούς αξιολόγησης (ELO) είναι στην πρώτη θέση, ανάμεσα στις συνομήλικες της Ελληνίδες στον πίνακα κατάταξης, που δημοσιεύει η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία και αφορά το Β΄εξάμηνο 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κερκυραία αθλήτρια του ΣΠΖΚ καταλαμβάνει την 55η θέση στον κόσμο μεταξύ των συνομήλικων της σκακιστριών.

Η Κέλλυ Σκλαβούνου

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 2009. Στο σκάκι μυήθηκε από τα νηπιακά της χρόνια από τον πατέρα της Ανδρέα, που είναι σκακιστής και μέλος του ΣΠΖΚ. Επίσης και η δεκατριάχρονη αδελφή της Ηλιάννα διακρίνεται στο σκάκι και πρόσφατα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Α΄Γυμνασίου στο σχολικό πρωτάθλημα Ηπείρου- Ιονίων Νήσων και πήρε την πρόκριση για τους τελικούς του Πανελλήνιου, ενώ πέρυσι στην κατηγορία ΣΤ Δημοτικού του ιδίου πρωταθλήματος είχε αναδειχτεί δεύτερη.

Η Κέλλυ Σκλαβούνου είναι μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Καναλίων, και τόσο πέρυσι στην κατηγορία Γ΄Δημοτικού, όσο φέτος στην Δ΄Δημοτικού αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στο περιφερειακό σχολικό πρωτάθλημα Ηπείρου- Ιονίων,και προκρίθηκε και αυτή, όπως και η αδελφή της για το Πανελλήνιο. Να σημειωθεί ότι πέρυσι είχε αναδειχτεί και πρωταθλήτρια Κέρκυρας στην κατηγορία Γ΄Δημοτικού.

Ενώ, θα πάρει μέρος ως πρωταθλήτρια των ενδοσχολικών αγώνων στο Δημοτικό Σχολείο Καναλίων, στην τελική φάση του Παγκερκυραϊκού σχολικού πρωταθλήματος, που ξεκινάει την Παρασκευή (5/4) και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή 7 Απριλίου 2019.

Το σύστημα αξιολόγησης ELO

Είναι μέθοδος υπολογισμού της σχετικής επιδεξιότητας των παικτών σε παχνίδια όπου παίζουν δύο παίκτες, όπως π.χ. το σκάκι. Η λέξη προέρχεται από το επίθετο του δημιουργού του, Αμερικανού γεννηθέντος στην Ουγγαρία καθηγητή φυσικής Άρπαντ Έλο (1903-1992).Το εθνικό σύστημα αξιολόγησης αφορά μόνο σκακιστές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΕΣΟ.

Ο υπολογισμός των εθνικών βαθμών αξιολόγησης ακολουθεί τις προδιαγραφές του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης της FIDE. Η Βαθμολογία ΕΣΟ ενός σκακιστή είναι ένας ακέραιος αριθμός που προκύπτει από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του σκακιστή απέναντι σε άλλους βαθμολογημένους σκακιστές σύμφωνα με τη μέθοδο υπολογισμού που περιγράφεται σε αυτούς τους κανονισμούς.

Η βαθμολογική περίοδος του Α εξαμήνου καλύπτει το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου μέχρι 31 Μαΐου και η βαθμολογική περίοδος του Β εξαμήνου καλύπτει το διάστημα από 1 Ιουνίου έως 30 Νοεμβρίου. Τα τουρνουά αξιολογούνται με τους βαθμούς ΕΣΟ του σκακιστή κατά τη βαθμολογική περίοδο της ημερομηνίας κατάθεσής τους στην ΕΣΟ. Η ελάχιστη βαθμολογία στους πίνακες ΕΣΟ είναι 800 βαθμοί.

Το μέγιστο κέρδος ενός σκακιστή σε μια βαθμολογική περίοδο μπορεί να 700 βαθμοί.


Πηγή