Ο Θωμάς Κουτσουπιάς για τις συνέπειες της ανομβρίας στην Αιτωλοακαρνανία: «Σχεδόν ολοκληρωτική η καταστροφή»

Απώλεια εισοδημάτων για τους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου – Αδύνατη η σπορά υπό αυτές τις συνθήκες για τους κτηνοτρόφους

Με τον πλέον δραματικό τρόπο και με απώλειες που δεν μπορεί εύκολα να υπολογιστούν, επανέρχεται στην επικαιρότητα το τεράστιο πρόβλημα της μη αρδευόμενης καλλιεργήσιμης γης σε έναν νομό όπως η Αιτωλοακαρνανία, με το πλουσιότερο υδατικό απόθεμα της χώρας. Παράλληλα, με δεδομένο ότι η αρδευτική περίοδος έχει προ πολλού τελειώσει, ακόμη και για τις εκτάσεις που (θεωρητικά) αρδεύονται, …το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Στην πραγματικότητα οι αγρότες εξαρτώνται απόλυτα από τις διαθέσεις του καιρού και η συνεχιζόμενη ανομβρία οδηγεί σε απόγνωση τόσο τους ελαιοπαραγωγούς όσο και τους κτηνοτρόφους.

Τους μεν πρώτους διότι ο καρπός που υπάρχει στα δέντρα έχει ζαρώσει (σταφιδιάσει) με αποτέλεσμα να μην είναι εμπορεύσιμος, αλλά ούτε και να μπορεί να κατευθυνθεί προς ελαιοποίηση, αφού έχει «στεγνώσει» εντελώς.

Όσοι ξεκίνησαν νωρίς τη συλλογή πράσινου καρπού είναι και οι μόνοι που μπόρεσαν να διασφαλίσουν κάποιο εισόδημα. Οι υπόλοιποι, είναι οι χαμένοι της υπόθεσης, αφού ακόμη κι αν σήμερα βρέξει, μετράνε απώλειες, τόσο λόγω της διαφοράς στην τιμή όσο κυρίως απ’ το γεγονός ότι καταγράφεται τεράστια πτώση καρπού απ’ τα δέντρα, ο οποίος είναι μη αξιοποιήσιμος.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες αγροτεμάχια, που αυτή την περίοδο θα έπρεπε να βρίσκονται στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας της σποράς, αν όχι να την έχουν ήδη ολοκληρώσει, μένουν ακαλλιέργητα.

20-10-182
Σημειώνουμε ότι οι χορτονομές στην Αιτωλοακαρνανία ξεπερνούν τις 170 χιλ. στρέμματα!

Πρόκειται για σπορές σε μηδική, κτηνοτροφικά λάχανα, τριφύλλια, χορτονομές λούπινου, βίκου, λιόλιουμ και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, αγριοτριφύλλια, λάφυρο τον κονδυλόριζο και τριγωνίσκο, βρώμη κτλ. κτλ.

Να σημειωθεί ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ο πρωτοπόρος Νομός στις καλλιεργούμενες εκτάσεις (και µε την βιολογική μέθοδο), αλλά και ο Νομός στον οποίο βρίσκεται το 1/3 των κτηνοτρόφων της χώρας που εφαρμόζουν την βιολογική εκτροφή, γεγονός που προϋποθέτει τη σπορά τέτοιων καλλιεργειών.

Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται πως ακόμη κι αν βρέξει το επόμενο διάστημα, αν επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός, ως είθισται από μήνα Νοέμβριο, η σπορά θα καταστραφεί, με όσες συνέπειες αυτό θα επιφέρει.

Η «Σ» επικοινώνησε για το θέμα με τον Πρόεδρο του Α.Σ. «Ένωση Αγρινίου» Θωμά Κουτσουπιά, ο οποίος εκτός των άλλων κάλεσε τους αρμόδιους να πράξουν τα δέοντα.

«Δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν τη σοδειά να καταστρέφεται και την πολιτεία να στέκεται αδιάφορη και άβουλη απέναντί τους.

Η ανομβρία που πλήττει την περιοχή καθιστά αδύνατη τη συγκομιδή του καρπού, ο οποίος και έχει εντελώς «σταφιδιάσει», με αποτέλεσμα η απώλεια εισοδημάτων να είναι ήδη τεράστια για την Αιτωλοακαρνανία.

Στην Ένωση Αγρινίου προσπαθούμε να πείσουμε τους αρμοδίους για τα αυτονόητα, ότι δηλαδή πρέπει και το θέμα του εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου και κατασκευής νέου να δούμε, αλλά και αυτό της προσαρμογής της αρδευτικής περιόδου στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών.

Είναι τραγικό σε ετούτο το νομό, με το μεγαλύτερο υδατικό απόθεμα της χώρας, να μην μπορούμε να ποτίσουμε τα λιοστάσια μας. Σημειώστε ότι φέτος η χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Αιτωλοακαρνανία (συγκριτικά με άλλες περιοχές). Και φτάσαμε να μιλάμε για σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσουπιάς.

Επιμέλεια: Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Αγρίνιο: Απάντηση σε γρίφο του κρυμμένου θησαυρού δόθηκε στον «ΔΥΤΙΚΑ FM» (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)


Πηγή