Πύργος: Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι συνταξιούχοι

Συμμετοχή των συνταξιούχων στις κινητοποιήσεις για την διάσωση των συντάξεων ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι των σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου, σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Πύργου πραγματοποίησαν χθες. Μάλιστα οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη, με ενημερωτική εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Πύργου (στις 11 πμ), ενώ θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα με συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας…

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ασκήθηκε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση, ενώ ζητήθηκε η κατάργηση του νόμου Καταρούγκαλου…

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων Παναγιώτης Γιάνναρος, τόνισε πως «Συνεχίζουμε να είμαστε στο δρόμο του αγώνα παλεύοντας να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου που τσακίζουν τις συντάξεις και τις μετατρέπουν σε φιλοδώρημα. Δώσαμε σκληρούς αγώνες, με περισσότερες από 100 πορείες και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα με στόχο να τους σταματήσουμε και σε ένα βαθμό το πετύχαμε. Φοβούνται τους συνταξιούχους και τους αγώνες μας! Σκέφτονται το πολιτικό κόστος που θα έχουν στις εκλογές, μας υπολογίζουν διότι είμαστε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, το 38% του εκλογικού σώματος, έχουμε τεράστια δύναμη. Μπορούμε να ανατρέψουμε τα βάρβαρα μέτρα αρκεί να οργανώσουμε σωστά τους αγώνες μας και να έχουμε αποτελέσματα. Αυτές τις μέρες γίνονται περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, όπου ενημερώνουμε για το τι μας ετοιμάζουν. Την Τετάρτη, 24 του μήνα, στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πύργου καλούμε όλους τους συνταξιούχους να παρακολουθήσουν την σύσκεψη που θα γίνει. Ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Σοφός, Α’ αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ καθώς και άλλοι».

Εκτός των παραπάνω ο κ. Γιάνναρος αναφέρθηκε και στην προσφυγή συνταξιούχου στη Θεσσαλονίκη που δικαιώθηκε για επιστροφή αναδρομικών, λέγοντας ότι «επειδή δημιουργεί προσδοκίες η Ομοσπονδία διευκρινίζουμε ότι η απόφαση είναι πρωτόδικη και όχι ιστορική. Ζητάμε με πολιτική απόφαση να επιστραφούν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά, δεν χρειάζονται δικαστήρια. Απαιτούμε η Κυβέρνηση να δώσει λύση χωρίς αγωγές».

Και στον Τσίπρα…

Συνεχίζοντας ο κ. Γιάνναρος κάλεσε τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. «Όλοι οι συνταξιούχοι να πάρουν μέρος στο μαραθώνιο κινητοποιήσεων. Ετοιμάζουμε μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις, στη Θεσσαλονίκη στις 13 Νοέμβρη, στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στις 15 Νοέμβρη και το αποκορύφωμα θα είναι η πανελλαδική συγκέντρωση στις 15 Δεκέμβρη στο Μέγαρο Μαξίμου που έχουμε κλείσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό για να πάρει ξεκάθαρη θέση» είπε.

Κατάργηση νόμου Κατρούγκαλου…

Τέλος, ο κ. Γιάνναρος είπε ότι «Ακούγονται πολλά και διάφορα από στελέχη της κυβέρνησης ότι δε θα κοπούν συντάξεις. Ο νόμος Κατρουγκαλου όμως είναι νόμος του κράτος και εφαρμόζεται εκτός και αν καταργηθεί. Θα ισχύσει από 1/1/19 με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 18%. Δε το πιστεύουμε, και το 2015 είχαν πει ότι θα επιστρέψουν τις συντάξεις… έχουν συνεννοηθεί να το αναστείλουν για λίγους μήνες και να το περάσουν μετά για να μας εξαπατήσουν».

Δυναμικό παρόν την Τετάρτη…

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Κοκκινάκης, δήλωσε πως «Το μόνο εργαλείο που έχουμε για να αντιδράσουμε και να συγκρουστούμε είναι τα συλλαλητήρια! … καλούμε τον κόσμο την Τετάρτη, να έρθει εδώ να ακούσει τι θέλουμε να πούμε. Όλοι οι συνταξιούχοι να πάρουν τα αναδρομικά με πολιτική απόφαση. Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε στα δικαστήρια, να είναι πολιτική απόφαση και να πάρουμε τη σύνταξη μας όλοι όπως την παίρναμε και πριν».

Το μέλος του ΔΣ Διονύσιος Βενιζέλος, παίρνοντας το λόγο «Καλούμε όλους τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στον αγώνα ενάντια στα αντισυνταξιοδοτικά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση. Ζητάμε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, διότι αν δεν καταργηθεί κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι είτε αυτή είτε άλλη Κυβέρνηση μπορεί να κόψει εκ νέου τις συντάξεις. Και δεν είναι μόνο οι συντάξεις των παλιών συνταξιούχων αλλά και των καινούργιων, όσων βγαίνουν τώρα ση σύνταξη. Οι συντάξεις που παίρνουν είναι χαμηλές, που θα πάει αυτή η δουλειά; Επιβάλλεται η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου! Οι συντάξεις μικραίνουν και άρα μειώνεται η κατανάλωση, μειώνονται οι εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία… σε μερικά χρόνια θα πάμε σε συντάξεις Βουλγαρίας!».


Πηγή