Γεράσιμος Καλλιμώρος: Η πραγματική εικόνα για τα προβλήματα του λαδιού

Σημαντική παρέμβαση για την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η φετινή ελαιοκαλλιέργεια αλλά και τις συνέπειες που αναμένεται να έχει κοινωνικά, πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας Γεράσιμος Καλλιμώρος κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου στο οποίο αναπτύχθηκαν και άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται σ’ όλες τις περιοχές.

Θέλοντας να δώσει την πραγματική εικόνα της κατάστασης, ο κ. Καλλιμώρος εστίασε στους χειμερινούς μήνες 2017 και 2018 που ήταν ήπιοι χωρίς πάγο, χαμηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερο ψύχος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υψηλά ποσοστά διαχείμασης μυκητολογικών προσβολών και εντομολογικών εχθρών. Το άκρως αντίθετο συνέβη κατά τη διάρκεια άνοιξης και καλοκαιριού, όπου βροχές και συνεχής υγρασία προκάλεσαν υψηλά ποσοστά εμφάνισης μυκητολογικών προσβολών στην ελαιοκαλλιέργεια, όπως το Γλοιοσπόριο.

Σε ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που στάθηκε, ήταν η πρωιμότητα όλων των καλλιεργειών τη φετινή χρονιά για τουλάχιστον 15-20 ημέρες και ειδικά στην καλλιέργεια της ελιάς, όπου η φετινή ανθοφορία – καρπόδεση κατά περιοχές ήταν ίσως πρωϊμότερη των 15-20 ημερών από άλλες χρονιές. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να υπάρχουν από νωρίς δακοπροσβολές, που ξεκίνησαν σε ορισμένες περιοχές από τα μέσα Ιουνίου και όπου υπήρχαν θύλακες με μεσόκαρπες ή μεγαλόκαρπες ελιές (Μποτσικολιές, Κολιρέικες, Καλαμών κ.ά.) ακόμη πιο νωρίς. Αξιοσημείωτο είναι πως η επίσημη δακοκτονία του κράτους που εκτελείται μέσω ΔΑΟΚ κάθε Νομού, ξεκίνησε τον πρώτο δολωματικό ψεκασμό στις 7 Ιουλίου, χάνοντας έτσι έναν ολόκληρο μήνα δακοπροστασίας και ουσιαστικά όλη η πρώτη γενιά του δάκου έκανε εναπόθεση αυγών εντός του ελαιόκαρπου πριν τον πρώτο επίσημο ψεκασμό της ΔΑΟΚ Ηλείας. Ως γνωστόν, οι ψεκασμοί της ΔΑΟΚ είναι δολωματικοί και ουδεμία επίδραση έχουν στα αυγά και στις προνύμφες του δάκου. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια κατά την εμφάνιση της δεύτερης γενιάς δάκου να έχουμε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του, που με τη σειρά της αυτή η γενιά έκανε εκ νέου εναπόθεση αυγών και την εκ νέου με γεωμετρική πρόοδο αύξηση του δακοπληθυσμού να έχει φτάσει σε μη ελεγχόμενα και αντιμετωπίσιμα όρια.

Ακόμα, πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά στις συνεχείς βροχοπτώσεις Ιουνίου-Ιουλίου, με αποκορύφωμα πέντε συνεχόμενες ημέρες βροχής στα τέλη Ιουλίου που είχαν ως συνέπεια την ανάπτυξη μυκήτων στον ελαιόκαρπο, ιδιαίτερα όταν οι καρποί είχαν προσβληθεί πρωτογενώς από τα νύγματα του δάκου στα σημεία ωοτοκίας. Οι μύκητες Γλειοσπόριο και Μακρόψωμα που αναπτύσσονται στα σημεία ωοτοκίας, εξελίχθηκαν εν τέλει σε πλήρες σάπισμα του ελαιοκάρπου το Φθινόπωρο, με τις γνωστές σοβαρότατες συνέπειες στην ποιότητα του ελαιολάδου αλλά και σε απώλεια ποσοτικής παραγωγής λόγω πτώσης του ελαιοκάρπου. Τέτοιου είδους μύκητες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μετά την προσβολή του ελαιοκάρπου και την ήδη προχωρημένη κατάσταση σαπίσματος, οπότε από τέλη καλοκαιριού–αρχές φθινοπώρου τα μέτρα προστασίας μέσω ψεκασμού που επιχείρησαν οι παραγωγοί κρίθηκαν ανεπαρκή και απλά επιβάρυναν το ήδη επιβαρυμένο κοστολόγιο της ελαιοκαλλιέργειας.

Τέλος, υπενθύμισε προς τους συμμετέχοντες στο περιφερειακό συμβούλιο τις δύσκολες καταστάσεις που επικράτησαν φέτος. Υπερβολικά υγρή άνοιξη και βροχερό καλοκαίρι με πολλές και άκαιρες βροχοπτώσεις συνετέλεσαν στην καταστροφή σε μεγάλο ποσοστό λόγω «σαπίσματος» στην αμπελοκαλλιέργεια του Νομού, υψηλά ποσοστά δακοπροσβολών όπως άλλες χρονιές με μοναδική διαφορά την ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών σε τεράστιο βαθμό.

Οι σημαντικές αυτές αιτίες που οδήγησαν σε πλήρη καταστροφή των φετινών καλλιεργειών, οδήγησαν την ΕΑΣ και τον κ. Καλλιμώρο να ζητήσει μέσω του περιφερειακού συμβουλίου τροποποίηση της νομοθεσίας προκειμένου να ξεπεραστούν οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες και να επισπευσθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας για να γίνεται στο σωστό χρόνο, αύξηση κονδυλίων για το πρόγραμμα δακοκτονίας λόγω των ελάχιστων χρημάτων που δεσμεύονται, καθώς και να γίνει παρέμβαση έτσι ώστε οι αποζημιώσεις για πληγέντες παραγωγούς να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ.


Πηγή