Πάτρα: Ανησυχεί ο τοπικός κλήρος για την “πρόθεση συμφωνίας” εκκλησίας και κράτους

Μπορεί ακόμα να μην έχει ειπωθεί κάτι σχετικά με το ζήτημα της πρόθεσης (όπως χαρακτηρίστηκε στη συνέχεια) συμφωνίας μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερόνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όμως, είναι γεγονός ότι και στον τοπικό κλήρο της Πάτρας, υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις και ανησυχίες.

Αντιδράσεις που με εξαίρεση τις ανακοινώσεις του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου που ήδη έχει καλέσει τον κλήρο σε ξεσηκωμό, δεν έχουν εκφραστεί ακόμα δημοσίως.

Οι κληρικοί και οι ιερείς της Πάτρας, στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, περιμένοντας τη γενική ιερατική σύνοδο που θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου και την οποία έχει συγκαλέσει ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

Θέμα της συνόδου θα είναι το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος, όμως, είναι σίγουρο ότι επί τάπητος θα τεθούν και θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις που έχουν προκύψει μετά την αιφνιδιαστική αυτή "πρόθεση συμφωνίας" που αφορά το διαχωρισμό του κράτους και της εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, άλλωστε, ήταν από αυτούς που προφανώς γνώριζαν τη συμφωνία και τη συζήτηση που θα είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο και συνόδευε στη συνάντηση που έγινε ως υπεύθυνος επικοινωνίας της Ιεράς Συνόδου.

Ο Μητροπολίτης ήταν παρών και στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μονή Πετράκη που προηγήθηκε από τη συνάντηση.

Γνωρίζει έτσι από πρώτο χέρι τη συμφωνία, το σκεπτικό κάτω από το οποίο έγινε και θα έχει τις απαντήσεις στα πολλά ερωτηματικά που έχουν προκύψει από αυτήν και τα οποία απασχολούν τους κληρικούς και τους ιερείς.

Πάτρα: Ανησυχεί ο τοπικός κλήρος για την "πρόθεση συμφωνίας" εκκλησίας και κράτους

Η ανησυχία των ιερέων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εστιάζεται στον τρόπο που θα εξασφαλιστεί η συνταξιοδότησή τους, αλλά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Ο Μητροπολίτης αναμένεται να κληθεί να απαντήσει σε όλα τα "παραθυράκια" της επικείμενης συμφωνίας και της συζήτησης που έγινε μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων του κράτους και της εκκλησίας.

Πάντως, ένα μεγάλο μέρος των κληρικών σε πανελλήνια κλίμακα, ήδη έχει εκφράσει την ανησυχία του, μιλώντας σε διάφορα αθηναϊκά ΜΜΕ, τονίζοντας ότι κανείς μέχρι τώρα δεν τους έχει ενημερώσει για τίποτα. Αντιδράσεις υπάρχουν και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ιερείς πανελλαδικά είναι περίπου 9.000 και οι οποίοι, όπως αναφέρει η συμφωνία, παύονται να λογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα πληρώνονται από το κράτος με ετήσια αποζημίωση. Παρών στη σύναξη θα είναι και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος.


Πηγή