Πάτρα: Ο ελαιώνας του Πανεπιστημίου με τα 2.500 δέντρα, βγάζει άλφα ποιότητας λάδι!

Τον δικό του ελαιώνα διαθέτει το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα τελευταία χρόνια με ενέργειες της Πρυτανείας, έχει αξιοποιηθεί.

Αποτέλεσμα αυτού είναι το Πανεπιστήμιο να έχει το δικό του λάδι και να αποκτά ορισμένα σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσα από την πώληση του. Πρόκειται για μία αγροτική περιοχή, εντός της Πανεπιστημιούπολης, έκτασης 2.000 περίπου στρεμμάτων.

Τα ελαιόδεντρα που υπάρχουν στην έκταση αυτή φτάνουν τα 2.500 δέντρα και το λάδι που βγαίνει μέσα από τα δέντρα και τους καρπούς είναι σημαντικής ποσότητας, ανάλογα με την συγκομιδή κάθε χρονιάς. Χαρακτηριστικό της μεγάλης ποσότητας που λαδιού που μπορεί να παράγει ο ελαιώνας είναι πως 600 κιλά δίνονται μόνο για τις ανάγκες του ιδρύματος.

Πέρα από την ποσότητα, το λάδι που παράγεται από το Πανεπιστήμιο, είναι αρκετά καλό σε ποιότητα. Το λάδι συγκεντρώνεται από τους ανθρώπους της εταιρείας που πληρώνει ένα αντίστοιχο ενοίκιο στο Πανεπιστήμιο.

Μια σημαντική ποσότητα του λαδιού τυποποιείται για τις ανάγκες του ιδρύματος, μια άλλη διατίθεται με έκπτωση στους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου που θέλουν να το προμηθευτούν, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται προς πώληση στην αγορά.

Το σημαντικό επίσης πάνω στο ζήτημα αυτό είναι ότι η Πρυτανεία με τον διαγωνισμό που έκανε για τον ανάδοχο που ανέλαβε τον ελαιώνα, πέτυχε την αναπροσαρμογή του ενοικίου κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα η τιμή του να ανεβαίνει κατακόρυφα, δίνοντας τα ανάλογα χρήματα στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, από την στιγμή που το όλο εγχείρημα είναι κερδοφόρο και για την εταιρεία.

Η εταιρεία, παράλληλα, φροντίζει για τον καθαρισμό του χώρου. Το Πανεπιστήμιο έτσι κατάφερε να αξιοποιήσει στο έπακρο μια αγροτική έκταση και ένα στοιχείο της ακίνητης περιουσίας του.

Κάτι που είναι σημαντικό για το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Πάτρας. Βλέπετε από την στιγμή που τα κρατικά κονδύλια έχουν μειωθεί το Πανεπιστήμιο, είναι αναγκασμένο να βρει με διάφορους τρόπους τους δικούς του πόρους, διαφορετικά μελλοντικά είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.


Πηγή