ΑΔΕΔΥ: Τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των πυροσβεστών!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες, τους συγγενείς και τους οικείους των συναδέλφων πυροσβεστών που έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιών.

Έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των πυροσβεστών, που έχασαν την ζωή τους και αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις αναμφισβήτητα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, και που καμία κυβέρνηση δεν το έχει εμπράκτως αναγνωρίσει και δεν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τους επαγγελματικούς κινδύνους και από τις επαγγελματικές ασθένειες.
Η άρνηση όλων των κυβερνήσεων εδώ και 16 χρόνια να θεσπίσουν το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την υγιεινή και ασφάλεια για τις εγγενείς δραστηριότητες στο Πυροσβεστικό Σώμα, κατ’ εφαρμογή του Νόμου 3144/2003, που αποτέλεσε κατάκτηση για τους πυροσβέστες και απόρροια των αγώνων που οργανώθηκαν την περίοδο 2001 – 2003, είναι η βασική αιτία των επαναλαμβανόμενων θανάτων, των σοβαρών τραυματισμών και των αιφνίδιων θανάτων από παθολογικά αίτια νεαρής κυρίως ηλικίας πυροσβεστών.
Η καθολική απουσία:
• Καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των συνεπειών τους, καθώς και των βλαπτικών παραγόντων που έρχονται σε επαφή οι πυροσβέστες κατά την διάρκεια των συμβάντων και επηρεάζουν επιβαρυντικά την υγεία τους.
• Προληπτικών ελέγχων των εμπλεκομένων πυροσβεστών μετά από επέμβαση και συμμετοχή σε ύποπτα για την φύση τους συμβάντα.
• Τακτικών προληπτικών εξετάσεων με ευθύνη της υπηρεσίας τουλάχιστον ανά εξάμηνο, με ατομικό μητρώο όλων των πυροσβεστών για να προλαμβάνονται αιφνίδια περιστατικά.
• Καθορισμού ανώτατων χρονικών ορίων εμπλοκής σε επιχειρησιακά συμβάντα των πυροσβεστών.
• Ιατρών εργασίας και ασθενοφόρων πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων, που θα είναι σε άμεση ετοιμότητα και θα ακολουθούν σε κάθε μεγάλο συμβάν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Καθώς και η προβληματική κατάσταση που υπάρχει με:
• Την μη χορήγηση όλων των απαραίτητων και κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας για αστικά και δασικά συμβάντα.
• Την ύπαρξη πολλών ακατάλληλων και μη ασφαλών κτιριακών εγκαταστάσεων και την έλλειψη καθημερινής καθαριότητας σε ένα μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων.
Φθάνει πια!!
– Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτήν την ανθρωποθυσία που μας έχουν υποχρεώσει οι αντεργατικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που εφαρμόζονται για χάρη της «αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας». Η ελεημοσύνη που επιστρέφεται ως δωρεά για ατομικά μέσα προστασίας και πυροσβεστικό εξοπλισμό, από όλους αυτούς που συσσωρεύουν δεκαετίες τώρα τον πλούτο από τον μόχθο του λαού στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι «ενδιαφέροντος » για την προστασία των πυροσβεστών όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και για όποιον πολιτικό φορέα επικροτεί αυτή την πρακτική.
– Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως φυσιολογική κατάσταση το να πεθαίνουν και να τραυματίζονται συνάδελφοί μας εξαιτίας της επικινδυνότητας του επαγγέλματος του πυροσβέστη.
Σήμερα υπάρχουν τόσο οι δυνατότητες όσο και η αναγκαία επιστημονική γνώση να ελαχιστοποιηθούν ακόμα και να μηδενιστούν τέτοια τραγικά περιστατικά.
Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ απαιτεί από την κυβέρνηση:
1. Να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των οικογενειών των εκλιπόντων συναδέλφων.
2. Να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι κατά την διάρκεια επέμβασης στα συμβάντα που τυχόν σχετίζονται με τον θάνατο ή τον τραυματισμό των συναδέλφων μας.
3. Την άμεση θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζόμενων στο Πυροσβεστικό Σώμα, κατά την διάρκεια της αντιμετώπισης των συμβάντων και να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές διατάξεις για τους χώρους εργασίας των πυροσβεστών.
4. Την άμεση κάλυψη με ευθύνη του κράτους όλων των αναγκών σε μέσα ατομικής προστασίας.
5. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών κενών του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και η μονιμοποίηση όλων των πενταετών και εποχικών πυροσβεστών, για να σταματήσει επιτέλους η ολοένα και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας τους που είναι η κύρια αιτία των δεκάδων θανάτων από το 1998 και μετά.

Αργοστόλι 26/03/2019

Ο Πρόεδρος Η ΓραμματέαςΔημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Μισαηλίδου


Πηγή