«Ο Πύργος είμαστε εμείς»: Συζήτηση για το παρόν και το αύριο των λαϊκών αγορών στο Δήμο Πύργου

Συζήτηση για το παρόν και το αύριο των λαϊκών αγορών

Συνάντηση με τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών πραγματοποίησε η κίνησή μας.
Η συζήτηση διοργανώθηκε με σκοπό να ακουστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, να ανταλλάξουμε απόψεις για τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ειδικότερα, στα ζητήματα των εποπτικών μηχανισμών, στο ζήτημα της ασφάλειας και της υγιεινής.

Μιλήσαμε για ορθές πρακτικές καλλιέργειας, για την διαφήμιση της λαϊκής αγορά, για την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου με γεωπόνους που θα εποπτεύουν όλα τα στάδια της παραγωγική διαδικασίας, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι καταλήγει στο τραπέζι του. Για την αναγκαιότητα επανασύστασης ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών, για την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και την ανάπτυξη της οικοτεχνίας. Στόχος, η λαϊκή αγορά του Πύργου να ξαναγίνει κεντρικό γεγονός και τις μέρες τέλεσής της να έρχεται κόσμος από τις γύρω περιοχές για να ψωνίσει στην πόλη.
Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στην προοπτική τέλεσης της λαϊκής στον χώρο του Ξυστρή. Μας εξέφρασαν τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο χώρος αυτός, καθώς θεωρούν πως δεν έχει τις προδιαγραφές που θα διευκολύνουν το σκοπό για τον οποίο έγινε. Διαμαρτύρονται γιατί δεν κλήθηκαν έγκαιρα να καταθέσουν την άποψή τους για τη διαμόρφωση του χώρου. Ζητήματα υπάρχουν και με την ομαλή πρόσβαση του καταναλωτικού κοινού σε αυτόν. Θεωρούν ότι η μόνιμη τέλεση της λαϊκής αγοράς στον συγκεκριμένο χώρο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο της πόλης παρά μονάχα το δυτικό της κομμάτι.
Ως κοινοτική κίνηση πιστεύουμε στον ανοιχτό και δημόσιο διάλογο, που δυστυχώς έλειπε τόσα χρόνια από την πόλη. Πιστεύουμε ότι για τα σημαντικά ζητήματα της πόλης, πρέπει να λειτουργούν ανοιχτές επιτροπές διαβούλευσης, οι οποίες δεν θα καταπιάνονται επιφανειακά με τα ζητήματα, αλλά στο τέλος της μέρας θα καταθέτουν προτάσεις που θα επιλύουν ζητήματα και θα πηγαίνουν την πόλη ένα βήμα μπροστά.


Πηγή