Αχαΐα: Στον υπουργό για το νέο ΦΟΣΔΑ – Να προλάβουν “έμφραγμα” με τα σκουπίδια

Διαδικαστικά θέματα, με οικονομικές και διαχειριστικές παραμέτρους, που αφορούν στη μετάβαση από τις κατά τόπους «Διαχειριστικές Επιτροπές» στερεών αποβλήτων, στο νέο ενιαίο Φορέα Διαχείρισης απορριμμάτων της Αχαΐας, συζητήθηκαν χθες στο υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο βρέθηκε αντιπροσωπεία Δήμων του νομού.

Με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Σπύρο Τραχάνη και παρόντα τον δήμαρχο Αιγιάλειας Θανάση Παναγόπουλο, αλλά και τον «εταίρο» της Πάτρας Βασίλη Θωμόπουλο (αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος), ζητήθηκε από τον υπουργό Αλέκο Χαρίτση να διευκολύνει στις πληρωμές μεταφοράς σκουπιδιών, στις δημοπρατήσεις έργων, αλλά και στην καθημερινή λειτουργία των Τομέων Καθαριότητας.

Το πρόβλημα εστιάστηκε, στα απανωτά αδιέξοδα της Αιγιάλειας, η οποία κινδυνεύει με «έμφραγμα» αν δεν διευθετηθεί το οικονομικό και η αμοιβή εργολάβων αλλά και ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδος που «φιλοξενούν» τα απορρίμματα της περιοχής. Το ίδιο και στην πρόοδο έργων αποκατάστασης που εκτελούνται στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας.

Η αχαϊκή αντιπροσωπεία προσκόμισε έτοιμη τροπολογία, με την οποία το ΥΠΕΣ θα μπορέσει να αποφύγει δυσλειτουργίες, το περιεχόμενο της οποίας χαρακτηρίστηκε δίκαιο. Μέσω αυτής, θα δίδεται το δικαίωμα στους δήμους να λειτουργούν υπό ειδικό καθεστώς, μέχρι να συσταθεί ουσιαστικά ο ΦΟΔΣΑ υπό νέο διοικητικό συμβούλιο.

Ήδη ο φορέας, που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα στερεά απόβλητα όλης της Αχαΐας και θα εχει έδρα τα Λουσικά, έχει λάβει ονομαστικά τα συμμετέχοντα μέλη του νέου ΔΣ, από τους Δήμους Αιγιάλειας και Ερύμανθου, χθες βράδυ θα αποφάσιζε η Δυτική Αχαΐα και απομένει, αύριο, η Πάτρα. Η επίσημη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ θα γίνει με την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει σ' ένα 10ήμερο, με τον Δήμο Αιγιάλειας να χάνει πλέον κάθε αρμοδιότητα διαχείρισης των σκουπιδιών.


Πηγή