Στο φως ο «Αρμακιανός» – Το άγνωστο σπήλαιο της Ορεινής Ηλείας

  • Απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες του «Ωλονού»

Πολυάριθμες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει για διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων από το Σύλλογο Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ερυμάνθου – Φολόης, ο «Ωλονός», έχοντας ως βασικό σκοπό την ανάδειξη του σπηλαίου «Αρμακιανός» που βρίσκεται στην Ορεινή Ηλεία, κοντά στο Αντρώνι.

Αναλυτικότερα, η επαναφορά του θέματος ανάδειξης του σπηλαίου έγινε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το 2017 με πρωτοβουλία του συλλόγου, με αποτέλεσμα ιδιώτες σπηλαιολόγοι να το επισκεφτούν, να το χαρτογραφήσουν και να στείλουν πόρισμα στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας– Σπηλαιολογίας. Η 13η Σεπτεμβρίου 2017 αποτέλεσε μέρα επίσκεψης του κλιμακίου της Εφορείας, το οποίο πραγματοποίησε αυτοψία χωρίς όμως εξειδικευμένες έρευνες, εξαιτίας της μεγάλης συγκάλυψης του σπηλαίου με σκουπίδια, χώμα και απόβλητα ζώων. Προς τη δύση του 2018 σε συνεννόηση και με την Εφορεία ξεκίνησε μια πρόταση ανάδειξης του σπηλαίου «Αρμακιανός». Αυτό ήταν αποτέλεσμα συλλογικής ιδέας και απόφασης μιας ολιγάριθμης ομάδας συμπατριωτών από χωριά της Ορεινής Ηλείας, με αρμοδιότητα τη συγκέντρωση χρημάτων για τον καθαρισμό, την εξερεύνηση και γενικότερα την ανάδειξη του Σπηλαίου.

Αρχές του 2019 και πιο συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου, συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από τον πρόεδρο του συλλόγου «Ωλονός» Κώστα Παπαντωνόπουλο ως πρόεδρο της επιτροπής, το Θοδωρή Ηλιόπουλο ως συντονιστή, τον Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο ως ταμία, τον Ανέστη Αδαμόπουλο και τον Ανδρέα Αγγελόπουλο. Παράλληλα υπήρξε και δημιουργία ομάδας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, όπου υπήρχε λεπτομερής ενημέρωση των φίλων του «Σπηλαίου Αρμακιανός». Αρκετοί συμπατριώτες, ευαισθητοποιημένοι πολίτες σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και όλοι όσοι νοιάζονται για την ανάδειξη των αξιοθέατων της Ορεινής Ηλείας, «αγκάλιασαν» την προσπάθεια.

Το κλιμάκιο της εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας ξεκίνησε τις εργασίες εξερεύνησης του σπηλαίου την Τρίτη 2 Ιουλίου και τις ολοκλήρωσε το Σάββατο 6 του ίδιου μήνα, όπου εργάστηκαν 4 αρχαιολόγοι-σπηλαιολόγοι και 4 εργάτες. Πραγματοποιήθηκαν 5 τομές σε βάθος 1,5 μέτρου εσωτερικά του σπηλαίου και 2 τομές εξωτερικά στην είσοδο. Σημαντικά ευρήματα δεν υπήρξαν. Το σπήλαιο καθαρίστηκε και διαμορφώθηκε το κατέβασμα στην είσοδο με πέτρινα πεζούλια.

Μελλοντικές ενέργειες

Ωστόσο θα πρέπει να γίνουν ακόμα ορισμένες ενέργειες, όπως ο φωτισμός του εσωτερικού του σπηλαίου, η διάνοιξη δύο μονοπατιών που οδηγούν σ’ αυτό, το ένα από τα Τσίπιανα και το άλλο από το δημόσιο δρόμο κάτω από το σπήλαιο και τέλος η τοποθέτηση πινακίδων. Η διαδρομή από τα Τσίπιανα -μέσα από το ελατοδάσος- διαρκεί 20 λεπτά και είναι υπέροχη.

Ευχαριστίες

Ωστόσο για τις ενέργειες αυτές ο σύλλογος «Ωλονός» έχει επανειλημμένα ευχαριστήσει σπηλαιολόγους, αρχαιολόγους, εργάτες, ανθρώπους της συντονιστικής επιτροπής που παραβρέθηκαν και βοήθησαν στις εργασίες και γενικά όσους είχαν ανάμειξη με το σπήλαιο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες έδωσε και σε όσους συνέβαλλαν οικονομικά ώστε να πραγματοποιηθεί το δύσκολο αυτό εγχείρημα: AQUA VATT A.E. Φωτεινός Τηλέμ. (Δίβρη), Αγγελόπουλος Ανδρέας (Αγία Κυριακή), Αγγελόπουλος Νίκος (Αγία Κυριακή), Αγγελόπουλος Σπύρος (Αγία Κυριακή), Αδαμόπουλος Ανέστης (Αγία Κυριακή), Αδαμόπουλος Δημοσθένης (Αγία Κυριακή), Αδαμόπουλος Παναγιώτης (Αγία Κυριακή), Αλεξόπουλος Αθανάσιος (Αντρώνι), Αναγνώπουλος Δημήτριος (Αγία Κυριακή), Δαλαβούρας Ανδρέας (Κρυόβρυση), Ηλιόπουλος Άγγελος (Δίβρη), Ηλιόπουλος Θεόδωρος (Δίβρη), Θεοδωρόπουλος Ανδρέας (Κακοτάρι), Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης (Αγία Κυριακή), Καζαμία Δώρα (Αντρώνι), Καραμέρος Τάσος (Λάλα), Κατσαντώνης Θανάσης (Πανόπουλο), Κοσμόπουλος Γεώργιος (Ολυμπία), Κότσαλης Αργύρης (Αντρώνι), Λαζαράκης Βασίλης (Πανόπουλο), Μπακάλης Βαγγέλης (Αντρώνι), Πανούτσου Χριστίνα (Αντρώνι), Παπανικολάου Γιάννης (Κρυόβρυση), Παπαντώνης Δημήτρης (Αντρώνι), Παπαντωνόπουλος Κώστας (Αντρώνι), Ροδοπούλου Πολίτα Σπαρτουλιά (Αμερική), Σπηλιόπουλος Ιωάννης (Αγία Κυριακή), Στεργιοπούλου Λεμονιά (Πανόπουλο), Τζουανοπούλου Βούλα (Χελιδόνι), Ψυχομανής Βασίλης (Τήνος).


Πηγή