Άμεσα στην Ηλεία ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης…

Την Ηλεία, θα επισκεφθεί άμεσα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, όπως διεμήνυσε κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με την διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας.

Στη χθεσινή συνάντηση με την υφυπουργό συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομάδας Χρήστος Βαλιανάτος και ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Κακαλέτρης, καθώς και ο Γ.Γ. του υπουργείου κ. Στρατάκος.

Στη συνάντηση τέθηκαν τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, όπως η αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας, διαδικασία που ανέθεσε σε στέλεχος του υπουργείου μετά τη συνάντηση.

Συζητήθηκε η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και το σχέδιο Νόμου που θα φέρει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τέλος του έτους.

Στη χθεσινή συνάντηση με τον υφυπουργό η Ομάδα Παραγωγών κατέθεσε το υπόμνημα που έχει καταρτίσει, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με τους αγρότες να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται, την ίδια στιγμή που η εύφορη γη της Ηλείας έχει καταστεί ανήμπορη να σηκώσει το βαρύ όπως αποδεικνύεται φορτίο.

«Η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί σαν ¨το κερασάκι στη τούρτα ¨, σε ένα νομό που τα τελευταία χρόνια αναζητά, μάταια όπως αποδεικνύεται, να βρει το ¨βηματισμό¨ του και να αναδειχθεί πρωταγωνιστής και όχι επαίτης.

Η διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών στάθηκε στην ανάγκη εφαρμογής μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών μέτρων, όπως το Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, η λειτουργία του Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου, η εξυγίανση των Ομάδων Παραγωγών, η χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα για τους παραγωγούς που θα ενθαρρύνουν την παραμονή και όχι απομάκρυνση από το επάγγελμα του αγρότη, την λήψη μέτρων μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής.

Ζητήθηκε η ουσιαστική ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και χαμηλότοκη χρηματοδότησή τους μέσα από νέο πιστωτικό ίδρυμα, αναδιάταξη και αναμόρφωση των διάσπαρτων δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών σε μια ευέλικτη ενιαία δομή, αυστηρός έλεγχος της αγοράς προϊόντων κ.α.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνάντησης εξέφρασε ο κ. Βαλιανάτος, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση από το υπουργείο για διαρθρωτικά μέτρα. Ο κ. Σκρέκας είπε ότι θα έρθει στην Ηλεία και εμείς αύριο θα του στείλουμε και επίσημη πρόσκληση».


Πηγή