Παραδοσιακή μαριδόπιττα Λευκάδας 

Γράφει ο Κώστας Σκλαβενίτης Ένα φαγητό ξεχωριστό στη Λευκάδα που φτιάχνεται προς το τέλος του καλοκαιριού και το Φθινόπωρο είναι η μαριδόπιττα. Στις συνταγές στην Ελλάδα όπου αναφέρεται η συγκεκριμένη πίττα φέρει την ονομασία «Παραδοσιακή μαριδόπιττα Λευκάδας». Από το Φθινόπωρο που ξεκινούσαν τα μπραγάνια παλαιότερα(τράτα που την τραβούσαν από τη στεριά με τα χέρια) και αργότερα οι τράτες με το βίτζι(βιτζότρατες) οι νοικοκυρές με το μαριδάκι που ήταν ψιλό αυτή την εποχή θα έφτιαχναν απαραίτητα και την παραδοσιακή μαριδόπιττα. Επειδή ήταν ένα φαγητό που το επιθυμούσαν αρκετοί από τους παλιούς κατοίκους της Λευκάδας, πολλές φορές παράνομα τον Αύγουστο ψαράδες τραβούσαν κυρίως με φεγγαράδα το μπραγάνι για να πιάσουν το μαριδάκι που είναι γόνος και το ιδανικότερο για τη πίττα αυτή. Θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια τη δεκαετία του 70 είχα τραβήξει μπραγάνι με τα χέρια για να πιάσουμε ψιλό μαριδάκι και να φάμε την πολυπόθητη πίττα στις καλάδες «Άσπρο Γιαλό» και «Μαραθιά» πίσω από το Ακρωτήρι Γέρακα(Ποδάρι) της Ακαρνανίας όπου δύσκολα γινόμαστε αντιληπτοί. Μάλιστα τότε στις περιοχές αυτές δεν υπήρχαν μονάδες τουρισμού και κότερα. Ο πατέρας μου που διακινδύνευσε πολλές φορές με τη βάρκα του ρίχνοντας μπραγάνι να του επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα,κατάσχεση στο δίχτυ ακόμη και κράτηση λόγω της αυστηρότητας του νόμου έλεγε πως…»δεν βγαίνει το καλοκαίρι αν δεν φάμε μαριδόπιττα»! Η συνταγή της μαριδόπιττας που ακολουθεί είναι από τη μάνα μου Κατερίνα παλιά νοικοκυρά από τη Κατούνα και γυναίκα ψαρά την οποία τηρούμε εμείς σήμερα στη κουζίνα μας. Ως γνωστό οι Κατουνιώτες είχαν ως κύρια ενασχόληση το ψάρεμα στο επίνειο του χωριού τη Λυγιά γι αυτό άλλωστε αναφέρονταν και ως τρατολόγοι. Η συνταγή Ανοίγουμε δύο φύλλα για ένα μεγάλο ταψί του φούρνου με 400 γραμμάρια περίπου αλεύρι, το οποίο το ποτίζουμε με ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι και το ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ξύδι και ένα φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό με ένα κουταλάκι αλάτι. Λαδώνουμε το ταψί, στρώνουμε τα δύο φύλλα και τα λαδώνουμε κι αυτά.

Διαλέγουμε 800 γραμμάρια περίπου ψιλό μαριδάκι

Επάνω στο φύλλο βάζουμε περίπου 800 γραμμάρια ψιλό μαριδάκι,λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ένα μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο και φρέσκιες ντομάτες επίσης τριμμένες(σήμερα προσθέτουμε και μαϊντανό που δεν τον χρησιμοποιούσαν παλιότερα).

Πάνω στα φύλλα που έχουμε βάλει στο ταψί, στρώνουμε το μαριδάκι και τα υπόλοιπα υλικά

Κατόπιν ψήνουμε τη πίττα σε μέτριο φούρνο 200 βαθμών επί μια ώρα.

Η μαριδόπιττα μετά το ψήσιμο μιας ώρας στους 200 βαθμούς


Πηγή