Χάρης Θεοχάρης στην εφ.«Πατρίς»: Ισχυρό port off call για την κρουαζιέρα το Κατάκολο

Η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων και η περαιτέρω ανάδειξη του αποτελούν βασική στόχευση του Υπουργείου Τουρισμού – Ο Καϊάφας και οι λοιπές πηγές της Ηλείας στο 10ετές πλάνο για τον Τουρισμό – Στο τέλος Οκτωβρίου το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού

Συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη Γιούλη Ηλιοπούλου

Για τα θέματα της κρουαζιέρας, της άγρας πελατών στο λιμάνι Κατακόλου αλλά και για τα Ιαματικά Λουτρά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού μίλησε στην Εφημ. «Πατρίς» ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που σήμερα το πρωί βρίσκεται στο Νομό μας.

Ο Υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε ότι η κρουαζιέρα αποτελεί βασικό πυλώνα για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας ενώ αναφερόμενος στο Λιμάνι Κατακόλου επεσήμανε πως βρίσκεται μεταξύ των πέντε βασικών λιμανιών της Ελλάδας για τα κρουαζιερόπλοια γνωστής εταιρείας και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης κι ακόμα πως η περαιτέρω ανάδειξη του αποτελεί βασική στόχευση του Υπουργείου εκφράζοντας την εκτίμηση πως η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Κατάκολο, μπορούν να μετατρέψουν το λιμάνι σε ισχυρό port off call για την κρουαζιέρα.

Όσο για τη μάστιγα που έχει να κάνει με την άγρα πελατών στο χώρο του λιμανιού η απάντηση του υπουργού δε αφήνει περιθώρια παρερμηνείας «Είναι ένα θέμα το οποίο το γνωρίζουμε και σκοπεύουμε να το λύσουμε άμεσα» ανέφερε χαρακτηριστικά

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους ισχυρούς πυλώνες του νέου μοντέλου ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού ενώ μίλησε και για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου προκειμένου τα ιαματικά λουτρά να αναβαθμιστούν και να αναβαθμίσουν αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού που παραμένει ακόμη ανεκμετάλλευτη στην Ελλάδα.

κ. Υπουργέ, είπατε πρόσφατα πως ο ιαματικός τουρισμός θα αποδώσει υπεραξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, θα ενισχύσει συνολικά τον κλάδο και την εθνική οικονομία και θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη στη χώρα κι ακόμα ότι για να αναπτυχθεί απαιτείται οργανωμένη, συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια. Η ακαριαία αντίδρασή σας στο θέμα την λειτουργίας των Λουτρών Καϊάφα γεννά προσδοκίες. Τι περιλαμβάνει το σχέδιό σας πέρα από την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την πιστοποίηση των παρόχων; Ειδικά για την Ηλεία που όπως γνωρίζετε πέραν του Καϊάφα διαθέτει τα Ιαματικά Λουτρά της Υρμίνης καθώς και δεκάδες άλλες ιαματικές πηγές υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από το Υπουργείο;

Ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους ισχυρούς πυλώνες του νέου μοντέλου ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού. Ο τουρισμός Ευεξίας, και ο Ιαματικός-Ιατρικός Τουρισμός είναι σύνθετα προϊόντα που στηρίζονται στη δημιουργία εμπιστοσύνης μέσω της πιστοποίησης των υπηρεσιών αλλά και στις εξαιρετικής κλιματικές συνθήκες που η χώρα μας προσφέρει, Για να γίνει αυτό απαιτείται η συνεργασία και η συμπόρευση όλων των φορέων που σχετίζονται με τον κλάδο, προκειμένου τα ιαματικά λουτρά ανά τη χώρα γενικά και τα λουτρά της περιοχής σας όπως αυτά του Καϊάφα ειδικότερα να αναβαθμιστούν και να αναβαθμίσουν αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού που παραμένει ακόμη ανεκμετάλλευτη στην Ελλάδα.

Γιατί το λέω αυτό. Γιατί τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο το 7% των διεθνών ταξιδιών είναι για ιαματικό και ιατρικό τουρισμό, η Ελλάδα προσελκύει μόλις 85.000 τουρίστες ετησίως.

Προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, ο ιαματικός τουρισμός βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του 10ετούς πλάνου για τον Τουρισμό, που σχεδιάζει το υπουργείο και θα είναι έτοιμο να παρουσιαστεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2020. Το σχέδιο μας περιλαμβάνει την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την πιστοποίηση των παρόχων που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του Τουρισμού Υγείας, σύμφωνα με τα standards που θέτουν διεθνείς οργανισμοί, τη διαμόρφωση αναπτυξιακών κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού Υγείας και τη δημιουργία Cluster συνεργατικών σχηματισμών ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία, αλλά και με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το μέλλον για έναν σημαντικό τομέα του τουρισμού όπως είναι η κρουαζιέρα, που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, – σύμφωνα με ειδικούς – μπορεί και να κινδυνεύει. Όλοι συμφωνούν πως η επιτυχία μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εφιάλτη, αν η διαχείριση των τουριστικών ροών και οι προσφερόμενες υποδομές δεν ανέλθουν σε τέτοια επίπεδα που θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς τουρίστες που σήμερα επιλέγουν την Ελλάδα – και κατ’ επέκταση την Ηλεία – ως προορισμό, αλλά αύριο ενδέχεται να αναζητήσουν κάτι άλλο. Τι προτίθεστε να κάνετε;

Έχω γίνει και εγώ κοινωνός των προβληματισμών που θέτετε. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ένα μέρος του σχεδιασμού του υπουργείου Τουρισμού είναι να αξιοποιηθεί η παγκόσμια τάση για την κρουαζιέρα, με μικρά πλοία έως 500 επιβατών, προκειμένου να μετατραπούν και άλλα, μικρότερα ελληνικά νησιά σε προορισμούς για την κρουαζιέρα. Άρα να υπάρξει ανάπτυξη της κρουαζιέρας και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς πέραν των γνωστών που σήμερα συγκεντρώνουν τα “φώτα”.

Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής είναι ο ιδανικός τόπος για τον θαλάσσιο τουρισμό. Με τον κλάδο της κρουαζιέρας και του yachting να αποτελεί βασικό πυλώνα της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.

Ήδη τα μηνύματα από τη φετινή χρονιά είναι ιδιαιτέρως θετικά. Ο κλάδος της κρουαζιέρας, μετά από δύο χρόνια όπου δέχθηκε πιέσεις, εκτιμάται ότι εφέτος να καταγράψει άνοδο 10% σε σχέση με το 2018. Δηλαδή εκτιμάται ότι μέσω της κρουαζιέρας περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια επιβάτες θα επισκεφθούν εφέτος ελληνικούς προορισμούς. Ενώ ήδη μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας, οποίες εντάσσουν στα προγράμματά τους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς, τόσο για το 2019, όσο και για το 2020.

Γνωρίζω πως κατ’ επανάληψη από το Λιμενικό Ταμείο Πύργου έχουν σταλεί στους προκατόχους σας στο Υπουργείο Τουρισμού συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση των υφιστάμενων και παροχή νέων υπηρεσιών για τους επιβάτες κρουαζιέρας που επισκέπτονται το νομό μας. Ωστόσο δεν έγινε κάτι σε αυτή την κατεύθυνση. Ποια είναι τα σχέδια σας για την κρουαζιέρα στο Λιμάνι Κατακόλου και ποια η πιθανότητα να αναδειχθεί ως λιμάνι αφετηρίας;

Όπως ανέφερα η κρουαζιέρα αποτελεί βασικό πυλώνα για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και για τη βιώσιμη διατήρηση της ανάπτυξής του. Στο πλαίσιο αυτό η περαιτέρω ανάδειξη του λιμένα του Κατάκολου αποτελεί βασική μας στόχευση. Εκτιμώ πως η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Κατάκολο, μπορούν να μετατρέψουν το λιμάνι σε ισχυρό port off call για την κρουαζιέρα. Ήδη το Κατάκολο βρίσκεται μεταξύ των πέντε βασικών λιμανιών της Ελλάδας για τα κρουαζιερόπλοια γνωστής εταιρείας και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Σίγουρα η βελτίωση των υπηρεσιών είναι ένα σημαντικό ζητούμενο ωστόσο αν δεν καταπολεμηθούν ριζικά, φαινόμενα που δυσφημίζουν χρόνια τώρα τον τόπο μας όπως αυτό της άγρας πελατών, από επιτήδειους που αποκομίζουν παράνομα και ακούραστα μεγάλα κέρδη σε βάρος του τουρισμού, το λιμάνι θα συνεχίζει να θυμίζει υποσαχάρεια Αφρική και όχι Ευρωπαϊκή χώρα. Ποια είναι η πρόθεσή σας;

Έχετε δίκιο. Δεν μπορεί κάποια μικρή μερίδα επαγγελματιών με προ 30ετίας κουλτούρα, μέσω π.χ. της άγρας πελατών, να δυσφημίζει το εγχώριο τουριστικό προϊόν και να πλήττει την εικόνα και το κύρος της χώρας και των σοβαρών επαγγελματιών. Είναι ένα θέμα το οποίο το γνωρίζουμε και σκοπεύουμε να το λύσουμε άμεσα. Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εξετάζουμε τους τρόπους εκείνους που θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές.

Το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού προγραμματίζεται για το τέλος του Οκτωβρίου. Ήδη έχετε ξεκινήσει σειρά επαφών με επισκέψεις σε όλη τη χώρα. Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις και ποιος ο τελικός στόχος;

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, είναι ένας νέος θεσμός που εγκαινιάζουμε. Για τον λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει σειρά επαφών με επισκέψεις σε όλη τη χώρα και βλέπουμε ότι οι τοπικοί φορείς είναι θετικοί σε αυτό που σχεδιάζουμε να κάνουμε. Δηλαδή στη χάραξη της τουριστικής πολιτικής, μέσω του συντονισμού και της διάχυσης καλών πρακτικών και φυσικά την επίλυση των οποίων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες, με διαφάνεια στον τρόπο που λειτουργούμε.

Η πρώτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Οκτωβρίου και το πλάνο προβλέπει την ανά δίμηνο σύσκεψη στο υπουργείο παρουσία των 13 Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού.


Πηγή