Αννίκα Μάνου: «Στη δημιουργία το μόνο που μπορεί να σε περιορίσει είναι η φαντασία σου»


Η Αννίκα Μάνου, είναι μια γυναίκα που διαθέτει φαντασία και τεχνική. Αυτά τα δύο τα έχει παντρέψει και έχει καταφέρει να κάνει τη φαντασία της πράξη.

Στον ελεύθερό της χρόνο δημιουργεί διάφορα κεριά και αντικείμενα χειροποίητα που είναι πραγματικά αξιολάτρευτα. Γεννήθηκε στην Αθήνα και εκεί έζησε τα πρώτα της χρόνια.

Σε ηλικία 5 περίπου ετών μετακομίζει με τους γονείς της στο Πελόπιο Αρχαίας Ολυμπίας ενώ από το 2011 ζει μαζί με τον άντρα της Άγγελο και τα δύο υπέροχα παιδιά που έχουν αποκτήσει μαζί, ηλικίας 8 και 3 περίπου ετών αντίστοιχα, στην τοπική κοινότητα Κλαδέο.

Έχει σπουδάσει βρεφονηπιοκόμος και έχει εργαστεί παλαιότερα σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό του Πύργου ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σε ιδιωτικά εργαστήρια σε Αθήνα και Πύργο μέσα από τα οποία έμαθε να αναπτύσσει την φαντασία της δημιουργώντας κεριά και ζωγραφίζοντας με την τεχνική του ντεκουπάζ.

Όνειρό της, όπως μας είπε, είναι να καταφέρει να αποκτήσει τον δικό της χώρο ώστε να προωθεί τις χειροποίητες δημιουργίες της.

Πόσο καιρό ασχολείσαι με την κατασκευή κεριών;

«Ασχολούμαι με την κατασκευή κεριών 12 χρόνια».

Είναι μια δύσκολη δουλειά;

«Δεν μπορώ να πω πως είναι μια δύσκολη δουλειά γιατί είναι κάτι που αγαπώ, είναι το χόμπι μου και όταν κανείς αυτό που αγαπάς δεν σε κουράζει. Βέβαια κρύβει κινδύνους γιατί για να φτιαχτούν τα κεριά χρησιμοποιώ φωτιά για να λιώσει η παραφίνη που είναι εύφλεκτο υλικό. Έχω να κάνω με μεγάλες θερμοκρασίες. Παρ’ όλα αυτά δεν θα την χαρακτήριζα δύσκολη δουλειά».

Τι υλικά χρειάζονται για να φτιάξεις αυτά τα κεριά;

«Πρώτη ύλη όπως σας είπα παραπάνω είναι η παραφίνη. Επίσης χρησιμοποιώ καλούπια σε διαφορά μεγέθη, ειδικά χρώματα, φυτίλια, από αποξηραμένα λουλούδια και φρούτα, χάντρες, ξύλα κανέλας και γενικά οτιδήποτε μου αρέσει να μπει μέσα στην λιωμένη παραφίνη χωρίς να αλλοιωθεί. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιήσω κορδέλες και υφάσματα χρυσόσκονη για τον εξωτερικό στολισμό και αρωματικά έλαια όταν θέλω να κάνω αρωματικά κεριά».

Τι είναι αυτό που σου αρέσει στην κατασκευή των κεριών; Γιατί το κάνεις δηλαδή;

«Από παιδί μου άρεσε να ζωγραφίζω και να φτιάχνω διάφορες μικροκατασκευές με υλικά που μπορεί κάποιος άλλος να τα πετούσε. Με τα κερά συνδυάζω και τα δύο, χρώμα στην παραφίνη μαζί με διαφορά υλικά που παίρνουν μια άλλη μορφή και σχηματίζουν κάθε φορά ένα μοναδικό αποτέλεσμα! Το κάνω γιατί μου αρέσει, με ευχαριστεί, με ηρεμεί… Φτιάχνω και άλλα πράγματα όπως καδράκια με την τεχνική του ντεκουπάζ. Αλλά το κερί το αγαπώ περισσότερο!»

Το πιο ιδιαίτερο κερί που έχεις κατασκευάσει;

«Το πιο ιδιαίτερο κερί που έχω φτιάξει ήταν για μια φίλη…Ήταν μεγάλο τετράγωνο που χωρούσε στο κέντρο του πέντε ρεσώ..Ήταν λευκό και είχε επάνω 16 κατακόκκινα τριαντάφυλλα φτιαγμένα στο χέρι πεταλάκι – πεταλάκι».

Από πού εμπνέεσαι;

«Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που με εμπνέει. Εξάλλου όπως λέει μια φράση που άκουσα πριν 12 χρόνια και ήταν ο λόγος να ασχοληθώ με το κερί..»Το μόνο που μπορεί να σε περιορίσει είναι η φαντασία σου»… Οπότε βλέπω τα υλικά μου κάθε φορά και αφήνω την φαντασία μου να με οδηγήσει στο αποτέλεσμα!»

Χρειάζεται πολύ χρόνο η κατασκευή ενός αρωματικού κεριού;

«Συνολικά θέλει περίπου 3 ώρες η κατασκευή ενός κεριού αρωματικού ή όχι. Εξαρτάται και από το μέγεθος από την τεχνική που χρησιμοποιείται κάθε φορά αλλά και από τις καιρικές συνθήκες. Δεν είναι μόνο η διαδικασία ώστε να λιώσει και να μπει στο καλούπι. Τα περισσότερα κεριά θέλουν σκάλισμα στο χέρι μέχρι το τελικό αποτέλεσμα».

Το επάγγελμά σου είναι βρεφονηπιοκόμος. Η σχέση σου με τα παιδιά, σου δίνει έμπνευση για κατασκευή κεριών; Έχεις ποτέ δημιουργήσει κάποιο ιδιαίτερο παιδικό κερί, για βάπτιση ή γενέθλια;

«Έχω φτιάξει Πασχαλινές λαμπάδες για παιδιά, στολισμένες με κούκλες ή αμαξάκι ή αρκουδάκια και χρωματιστές κορδέλες! Επίσης έχω φτιάξει τα πάντα χειροποίητα για το γάμο μας αλλά και τις βαφτίσεις των παιδιών μας».

1 of 7


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    6 Οκτωβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Ηλεία

  • Tags: