Άρτεμις Δημητροπούλου: «Να δώσουμε στα αδέσποτα μια ευκαιρία στη ζωή!»


Η σημερινή «Εν Οίκω» καλεσμένη είναι η Άρτεμις Δημητροπούλου, και είναι ψυχολόγος.

Το όνομα της όμως, το άκουσα πρώτη φορά την Αμαλιάδα όχι γι ‘ αυτήν της την ιδιότητα, αλλά ως συνώνυμο της προσφοράς και της ανιδιοτελούς αγάπης για τα ζώα. Φύλακας άγγελος και μαχήτρια για τις αδέσποτες ψυχές της περιοχής, δημιούργησε τρία χρόνια πριν, την ομώνυμη ομάδα στο facebook, και πρόσφατα την πρώτη Φιλοζωική Ένωση της πόλης, με σκοπό και στόχο την προστασία και την φροντίδα των ζώων, αδέσποτων και δεσποζόμενων.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να ασχοληθείτε ενεργά με τον εθελοντισμό και την φιλοζωία;

Ο λόγος που με ώθησε στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων είναι κυρίως η αδιαφορία του κόσμου στην πολυποίκιλη βαναυσότητα και κακοποίηση κάθε είδους. Καθημερινά εδώ και χρόνια, βλέπουμε γύρω μας τόσα βασανισμένα και δυστυχισμένα πλάσματα. Στους δρόμους, δεμένα σε χωράφια (τα λεγόμενα βαρελόσκυλα), νεκρά ζώα από ανθρώπινο χέρι, μαζικές δηλητηριάσεις αδέσποτων σκύλων στις πόλεις – επειδή τάχα ενοχλούνται κάποιοι, και οι αρχές όπως και ό κόσμος γενικότερα προσπερνά, αδιαφορεί,, κλείνει τα μάτια. Δε θα μπορούσα να μην παλέψω για όλα αυτά, με όποιο τρόπο μπορώ σαν μονάδα. Δε γινόταν να κλείσω τα μάτια.

Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας: Πως ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα και ποιος είναι ο σκοπός του;

Πριν τρία χρόνια αποφάσισα να δημιουργήσω μια ομάδα στο facebook , μέσω της οποίας να μπορώ να κοινοποιώ τα ζώα που χρειάζονται βοήθεια και να ευαισθητοποιώ τον κόσμο με διάφορα άρθρα και αναρτήσεις σχετικά με την εγκατάλειψη και την κακοποίηση. Ονόμασα την ομάδα Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας , και μάλιστα στις 15/01 έκλεισε τρία χρόνια λειτουργίας. Η ομάδα έχει αρκετά μεγάλη απήχηση και τα μέλη της αυξάνονται συνεχώς (σήμερα έχουν φτάσει τα 6.000). Έτσι πρόσφατα πήρα την απόφαση να δημιουργήσω μια Φιλοζωική Ένωση, με το ίδιο όνομα Αδέσποτες ψυχές Αμαλιάδας, συσπειρώνοντας όσους έχουν την ίδια ευαισθησία και κοσμοθεωρία με εμένα. Σκοπός της νεοσύστατης Ένωσης είναι κυρίως η προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, η πρόληψη και η αντιμετώπιση της κακοποίησης (παθητικής ή ενεργητικής), η προώθηση υιοθεσιών υπεύθυνα και όπως ορίζει ο νόμος, οι στειρώσεις των αδέσποτων προκειμένου να ελεγχθεί η αναπαραγωγή και να μειωθεί ο –πληθυσμός των αδέσποτων, η ανάληψη περιστατικών με τραυματισμένα και υποσιτισμένα ζώα και η θεραπεία τους, καθώς και η ενημέρωση των πολιτών για διάφορα θέματα που αφορούν τα ζώα –είτε είναι αδέσποτα είτε δεσποζόμενα, και κυρίως η ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την σημασία της στείρωσης στο κατοικίδιο τους και τον τρόπο συμβίωσης με τα ζώα.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε αυτά τα χρόνια;

Το κυριότερο πρόβλημα είναι η αδιαφορία του κόσμου και η έλλειψη γνώσης και παιδείας. Έπειτα, η αδιαφορία των Αρχών. Δεν μπορεί οι Αρχές να αδιαφορούν σε όλη αυτή τη βαναυσότητα και την αγριότητα που συμβαίνει γύρω μας. Μαζικές δηλητηριάσεις, κακοποίηση κάθε είδους και τα στόματα παραμένουν κλειστά. Ως πότε θα βαδίζουμε σ’ αυτή την βαναυσότητα; Ως πότε θα πάσχει ο πολιτισμός μας; Και σαν να μη φτάνουν αυτά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά και την απαράδεκτη στάση κάποιων πολιτών που ενοχλούνται όταν ταΐζεις τα άστεγα και ταλαιπωρημένα ζώα, και έτσι καλούμαστε να τους εξηγήσουμε τα αυτονόητα. Ότι η σίτιση των αδέσποτων επιτρέπεται, ότι είναι υποχρέωση όλων μας να φροντίζουμε να έχουμε έστω ένα μπολ με νερό έξω από το σπίτι μας, κίνηση που δεν κοστίζει τίποτα, ενώ για το ζώο μπορεί να κοστίσει την ίδια τη ζωή του. Για παράδειγμα αμέτρητες είναι οι φορές που έχω σταματήσει με το αυτοκίνητο να ταΐσω κάποιο αδέσποτο και δέχομαι επίθεση από διάφορους. Ναι, ακούγεται τραγελαφικό αλλά είναι σε βάθος πολύ τραγικό. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι έχω να παλέψω με Δαίμονες. Άλλο πρόβλημα, είναι η έλλειψη ενημέρωσης και παιδείας. Η κακή και ελλιπής εκπαίδευση, που ξεκινά από το σχολείο. Θα έπρεπε να υπάρχει μάθημα σχετικό με τη συμβίωση μας με τα ζώα και για το πώς να συμπεριφερόμαστε σ’ αυτά. Για τα δικαιώματα των ζώων σ’ αυτή τη γη, ότι δεν έχει μόνο ο άνθρωπος δικαιώματα αλλά κάθε έμβιο ον. Πολλά τα προβλήματα… κι άλλα πολλά!

Ως ψυχολόγος θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι ακριβώς σημαίνει η κακοποίηση των ζώων, και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μην στέκουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στο έγκλημα αυτό.

Κακοποίηση: Ένα μεγάλο θέμα για το οποίο δυστυχώς, ο κόσμος αδιαφορεί! Αρχικά θα πω το εξής (το οποίο έχω αναφέρει και σε ένα σχετικό άρθρο μου. «Οι δολοφόνοι πολύ συχνά αρχίζουν με το να σκοτώνουν και να βασανίζουν ζώα, ως παιδιά», σύμφωνα με τον Robert K. Ressler, που ανέπτυξε προφίλ «κατά συρροή δολοφόνων».

Κακοποίση ζώoυ είναι :

  • Ο βασανισμός και η κακομεταχείριση οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς, οποιαδήποτε μορφή βίας, το κρέμασμα, ο πνιγμός, η δηλητηρίαση, ο ακρωτηριασμός, η αιχμαλωσία, η οικονομική εκμετάλλευση ζώου και η χρήση του σε κυνομαχίες, η εγκατάλειψη κ.α
  • Υπάρχει όμως και η παθητική κακοποίηση. Δηλαδή η έλλειψη φροντίδας και κτηνιατρικής περίθαλψης του κατοικίδιου, η μόνιμη και παρατεταμένη αλυσόδεση, η έλλειψη καταλύματος και η συνεχής έκθεση του ζώου στις καιρικές συνθήκες, η έλλειψη παροχής τροφής και νερού, ο μόνιμος περιορισμός σε μπαλκόνια και ταράτσες κτλ.

Η κακοποίηση των ζώων είναι πληγή για την κοινωνία. Όταν μια κοινωνία δε δείχνει σεβασμό στα κατοικίδια ζώα και έχει μάθει απλά να τα χρησιμοποιεί σαν αντικείμενα, επόμενο είναι ότι κάποιοι θα θεωρούν ότι μπορούν να τα κακοποιούν ή να τα θανατώνουν. Γιατί απλά Μια πράξη κακοποίησης, τείνει να επαναλαμβάνεται όταν μένει ατιμώρητη. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζονται κάπως περισσότερο οι ποινικές κυρώσεις για τέτοιες συμπεριφορές (όχι επαρκώς όμως). Ενώ όπως προείπα, η κακοποίση ζώων είναι απλά το κατώφλι για την κακοποίηση και του ανθρώπου. Τα άτομα που κακοποιούν ζώα συνήθως παρουσιάζουν χαμηλές επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες, χαμηλή αυτεκτίμηση, αντικοινωνική συμπεριφορά, απουσία ηθικών φραγμών (Μακιαβελισμός), έλλειψη αισθήματος μεταμέλειας (ένδειξη ψυχοπάθειας). Ο δράστης αντλεί δύναμη και ικανοποίηση μέσα από την άσκηση ελέγχου και επιβολής εξουσίας και δύναμης σε ανυπεράσπιστα θύματα (όπως ζώα και παιδιά). Είναι ανίκανος να νιώσει αυτοεκτίμηση με οποιοδήποτε άλλο τρόπο , με αποτέλεσμα να καταφεύγει στη βία και την κακοποίηση. Μόνο έτσι νιώθει ότι αξίζει. Αν κάποιος αντιληφθεί οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποίησης σε ζώο οφείλει αμέσως να καλέσει την Αστυνομία. Η κακοποίηση ζώου αποτελεί Ποινικό Αδίκημα. Οι δράστες τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματικές ποινές.

Θέλω να μας μιλήσετε για μερικές καταστάσεις που συναντάτε καθημερινά, όπως η εύρεση ενός αδέσποτου στον δρόμο. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε και τι γίνεται με αυτό το ζώο;

Καθημερινά συναντώ ζώα και κυρίως σκυλιά, στο δρόμο, εγκαταλελειμμένα από κάποιον που τα βαρέθηκε ή επειδή αρρώστησαν δε τα ήθελε πια. Είναι πολύ συχνό αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα δυστυχώς. Καθένας από εμάς βλέπει τέτοιες καταστάσεις αλλά είτε αδιαφορεί και προσπερνά είτε δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει. Η διαδικασία σε περίπτωση που βρεθεί ένα ζώο είναι η εξής: Παρέχουμε στο ζώο τις πρώτες βοήθειες (νερό, φαγητό, μεταφορά σε ασφαλές μέρος). Σε περίπτωση που φορά κολάρο, το πλησιάζουμε προσεκτικά (γιατί μπορεί να είναι φοβισμένο), και ελέγχουμε εάν υπάρχει ταυτότητα με τα στοιχεία του. Εάν υπάρχει επικοινωνούμε άμεσα με τον ιδιοκτήτη του. Εάν το ζώο βρίσκεται σε κακή κατάσταση, επισκεπτόμαστε έναν κτηνίατρο που θα το φροντίσει. Ο κτηνίατρος θα κάνει και τον απαραίτητο έλεγχο στο ζώο για να δει εάν έχει μικροτσίπ. ώστε να βρεθεί σε ποιον. Ακόμη μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τις φιλοζωικές της περιοχής προκειμένου να βοηθήσουν στην εύρεση οικογένειας για υιοθεσία του ζώου (εάν πρόκειται για εγκατάλειψη).

Συχνά, τα αδέσποτα που εντοπίζετε βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, μπορεί να είναι χτυπημένα ή και βαριά άρρωστα. Η περιποίηση των τραυμάτων του ζώου αλλά και η θεραπεία του φαντάζομαι είναι διαδικασίες που κοστίζουν αρκετά. Πόσο στοιχίζουν κατά μέσο όρο; Υπάρχουν εθελοντές που σας στηρίζουν στην κάλυψη αυτών των εξόδων;

Τα περισσότερα αδέσποτα που βρίσκονται στο δρόμο είναι συνήθως σε κακή κατάσταση, υποσιτισμένα, τραυματισμένα και φοβισμένα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και άρρωστα και να χρειάζονται άμεσα θεραπεία. Όλα αυτά θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του δήμου, και η κάλυψη των εξόδων νοσηλείας, και ο εμβολιασμός. Τα έξοδα για όλα αυτά ποικίλουν. Ξεκινώντας από τα βασικά που χρειάζεται ένα αδέσποτο (εξετάσεις αίματος, εμβόλιο και αποπαρασίτωση ). Τα έξοδα αυτά τα βάζουν οι εθελοντές μόνοι τους χωρίς καμία βοήθεια από κάπου. Γι αυτό και πήρα την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε φιλοζωική ένωση προκειμένου να μην είμαι μόνη σε ότι κάνω αλλά να υπάρχει αλληλοβοήθεια από όλα τα μέλη. Όταν υπάρχουν περισσότεροι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και περισσότερα περιστατικά.

Για κάποιον που θα ήθελε να βοηθήσει, ποιες είναι οι ανάγκες της ένωσης (τροφές, φάρμακα κλπ);

Η ένωση Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας δημιουργήθηκε γι αυτό το λόγο. Για να υπάρχει ένα νομικό πρόσωπο που να μπορεί να μιλήσει για τα πλάσματα που δεν έχουν φωνή. Μπορεί ο καθένας να μας βοηθήσει είτε με τροφές ή φάρμακα είτε με οικονομική στήριξη σε όλα αυτά τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε καθημερινά (απευθυνόμενος στον κτηνίατρο της Ένωσης Κ. Γιάννη Κεφάλα και αφήνοντας ένα ποσό εκεί). Επίσης είναι σημαντικό να υπάρχουν χώροι φιλοξενίας. Θα μπορούσε λοιπόν όποιος μπορεί να διαθέσει μια γωνίτσα απ’ το κήπο ή την αυλή του.

Θα ήθελα να μας πείτε με ποίο τρόπο προωθούνται τα ζωάκια για υιοθεσία, καθώς και αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους συμπολίτες μας στο να αγκαλιάσουν και να πάρουν στο σπίτι τους ένα αδέσποτο.

Ένας από τους σημαντικούς σκοπούς της ένωσης είναι η προώθηση υιοθεσίας των αδέσποτων. Γιατί να μη τους δώσουμε μια ευκαιρία για ζωή; Η σωστή υιοθεσία γίνεται με τον συμβόλαιο υιοθεσίας, ηλεκτρονική σήμανση του ζώου, ενώ πάντα το ζώο δίνεται εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο με έξοδα του νέου κηδεμόνα. Παραδίδουμε το ζώο μόνο αν: έχουμε ελέγξει το σπίτι, έχουμε κάνει διεξοδική συζήτηση με τον μέλλοντα ανάδοχο γύρω από τις απόψεις του για τα ζώα, τις συνθήκες που θα ζει το κατοικίδιο, τις οι υποχρεώσεις του απέναντί του καθώς και τις αλλαγές στην ζωή που κηδεμόνα που θα επιφέρει η συγκατοίκηση. Η παράδοση του ζώου γίνεται πάντα στο σπίτι του ιδιοκτήτη και αφού έχουν τηρηθεί τα ανωτέρω. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκ μέρους των πολιτών για υιοθεσία ενός άστεγου ζώου, αλλά ευελπιστώ να αυξηθεί κι άλλο.

Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με το σωματείο, για να υιοθετήσει ζωάκι ή για να υποστηρίξει το έργο του;

Η Φιλοζωική Ένωση – Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας είναι ανοιχτή για όλους όσους θέλουν να γίνουν ενεργά μέλη και να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν το δύσκολο έργο μας. Χρειαζόμαστε βοήθεια για την φιλοξενία των ζώων που βρίσκουμε στον δρόμο, και είναι σε κίνδυνο, ώσπου να βρεθεί κάποια οικογένεια. Ακόμη χρειαζόμαστε βοήθεια και συμμετοχή στη διάσωση των ζώων. Ενώ, είναι αναγκαία η οικονομική ενίσχυση για όλα αυτά τα άστεγα, τραυματισμένα ζώα που βρίσκουμε καθημερινά και χρειάζονται περίθαλψη. Ακόμη, βοηθούν πολύ οι κοινοποιήσεις των αναρτήσεων που κάνουμε στην ομάδα, γιατί όσοι περισσότεροι τις βλέπουν, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να σωθεί κάποιο ζώο. Για όποιον λοιπόν επιθυμεί να βοηθήσει σ’ αυτόν τον δύσκολο και ατέλειωτο αγώνα μπορεί να επικοινωνήσει με την ομάδα στο facebook ή στο τηλέφωνο 6973209324.


Πηγή