Πάτρα: 556 αιτήσεις για 21 θέσεις στα κοιμητήρια

Στις 556 ανήλθαν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για 21 θέσεις προσωρινής εργασίας (οκτάμηνο) στα κοιμητήρια του Δήμου Πατρέων. Το αριθμητικό στοιχείο επιβεβαιώνει την παρατεταμένη κρίση που υπάρχει στην αγορά εργασίας, αλλά και την προσπάθεια εκατοντάδων πολιτών να «αποδράσουν» από την ανεργία, έστω και για λίγους μήνες.

Ανάσα

Σε αντίθεση με όσα μπορεί να πιστεύει ένα τμήμα της κοινωνίας, ότι δεν υπάρχει διάθεση για προσφορά προσωρινής εργασίας σε όλα τα αντικείμενα (πόσω μάλλον στα κοιμητήρια), το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, δηλώνει ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Για τον άνεργο είναι μία σανίδα σωτηρίας, πρώτιστα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό-προσωπικό, αφού τον καθιστά παραγωγικό και τον απομακρύνει από την φτώχεια και τον κίνδυνο της περιθωριοποίησης.

Μοριοδότηση

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας δήλωσε στην «Π» ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία της μοριοδότησης για τις 556 αιτήσεις, προκειμένου να βγουν τα προσωρινά αποτελέσματα. Στη συνέχεια θα ελεγχθούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ώστε να εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα.

Μακροχρόνιοι

Το μέλος της δημοτικής αρχής συμφώνησε με τις διαπιστώσεις που κάναμε σχετικά με την ασφυκτική πίεση που παρατηρείται στην αγορά εργασίας και ανάφερε ότι ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων (δηλαδή άνω των 12 μηνών) φτάνει ή/και ξεπερνάει τους 37 χιλιάδες στην περιοχή.

Η πραγματικότητα

Τα οκτάμηνα και η κοινωφελής εργασία αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα, τόσο για τη ζωή των πολιτών που επιζητούν μία από τις προσφερόμενες θέσεις όσο και για τον Δήμο, ο οποίος βασίζει πολλές από τις βασικές λειτουργίες της καθημερινότητας (καθαριότητα, πράσινο κ.ά.) στο προσωπικό αυτών των εργασιακών κατηγοριών.

Μόνιμες

Ο αντιδήμαρχος, συνεπής με την πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή, μας επισημαίνει ότι ο Δήμος επιδιώκει σταθερά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Οι μόνιμες θέσεις εργασίας που λείπουν, ανέρχονται στις χίλιες. Εκτός από την πολιτική προσέγγιση που κάνει ο Δ. Πλέσσας, κάνει κάποιες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για την παροχή «προσωρινής εργασίας».

Φιλότιμοι

Για μεν τους εργαζόμενους, επισημαίνει ότι είναι κακοπληρωμένοι (λαμβάνουν περίπου 540 ευρώ) και για εργαστούν ξανά σε οκτάμηνο, θα πρέπει να περιμένουν λίγα χρόνια μέχρι να έλθει ξανά η σειρά τους. Για τον Δήμο, όσο και αν δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους οι εργαζόμενοι («μόνο οι ανακαινίσεις των σχολείων οφείλεται σε αυτό το προσωπικό, σκεφτείτε να τους είχαμε ως μόνιμους…»), δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες που έχει υποστεί σε μόνιμο προσωπικό. Υπολογίζεται ότι περίπου 600 έχουν αποχωρήσει την τελευταία δεκαετία.

Προσωρινά

Με τη νέα κοινωφελή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, έχουν προσληφθεί προσωρινά (οκτάμηνο)στο Δήμο, 421 άτομα τα οποία τοποθετούνται σε διάφορες υπηρεσίες. Ο Δήμος προσπαθεί να αξιοποιήσει το προσωπικό αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κυρίως σε τομείς και υπηρεσίες αιχμής για την καθημερινότητα του πολίτη. Γνωρίζει όμως ότι αυτή είναι μία προσωρινή συνθήκη. Το ίδιο γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι. «Η αγωνία τους ανεβαίνει στο κατακόρυφο όταν φτάνει ο έβδομος μήνας» λέει ο Δ. Πλέσσας.

pelop.gr

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    1 Νοεμβρίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία