Η πρώτη επέκταση του βιολογικού καθαρισμού της Πάτρας ξεκινά – Πέφτουν υπογραφές

Η πρώτη επέκταση του βιολογικού καθαρισμού στην Πάτρα είναι στην τελική ευθεία, με τις υπογραφές ανάμεσα στην ανάδοχο εταιρεία και την ΔΕΥΑ Πατρών, να πέφτουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για ένα έργο που καθυστέρησε αρκετά για να ξεκινήσει αφού προηγήθηκε μία δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε υποψήφιες εταιρείες που είχαν πάρει μέρος στον διαγωνισμό.

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, η διαμάχη αυτή έλαβε τέλος, η έγκριση από τις υπηρεσίες έχει προχωρήσει και μέσα στο επόμενο διάστημα πέφτουν οι υπογραφές για την έναρξη των εργασιών.

Η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού αφορά τις περιοχές των Βραχνεΐκων, των Ροϊτίκων του Μονοδενδρίου, ενός κομματιού της Οβρυάς και από την άλλη πλευρά της Πάτρας, αυτές του Ρίου και του Αγίου Βασιλείου.

Είναι η πρώτη επέκταση του βιολογικού καθαρισμού που θα γίνει για τις περιοχές εκείνες που μέχρι σήμερα δεν είχαν αποχετευτικό δίκτυο, ένα έργο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα προχωρήσει παράλληλα, απαλλάσσοντας από τους βόθρους δεκάδες νοικοκυριά της πόλης.

Από τη στιγμή που συνδέονται με το αποχετευτικό δίκτυο αρκετές περιοχές της Πάτρας που μέχρι σήμερα δεν είχαν τέτοιες υποδομές, είναι λογικό να χρειάζεται μία επέκταση του βιολογικού καθαρισμού αφού ο υπάρχων δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που μεγαλώνουν.

Μια σύγχρονη πόλη με βόθρους

Όμως εκτός αποχετευτικού δικτύου, ως γνωστόν, δεν είναι μόνο οι παραπάνω περιοχές, αλλά αρκετές ακόμα. Χωρίς αποχέτευση είναι οι περιοχές της Λεύκας, των Ζαρουχλεΐκων, των Δεμενίκων, της Οβρυάς, της Εγλυκάδας, του Ρωμανού, του Σαραβαλίου, ενός μεγάλου μέρους της Πάτρας, με λίγα λόγια που περιλαμβάνονται στο νότιο, στο ανατολικό διαμέρισμα, αλλά και στο αρκτικό.

Το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης Πάτρας, δηλαδή, δεν έχει το αυτονόητο, αποχέτευση και κατά συνέπεια δεν συνδέεται με τον βιολογικό καθαρισμό και εξυπηρετείται με βόθρους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των δημοτών.

Η πρώτη επέκταση του βιολογικού καθαρισμού της Πάτρας ξεκινά - Πέφτουν υπογραφές

Θα χρειαστεί και δεύτερη επέκταση

Από τη στιγμή που μέσω του έργου της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του ΕΣΠΑ, όλες αυτές οι περιοχές θα συμπεριληφθούν στο δίκτυο, η συγκεκριμένη επέκταση του βιολογικού καθαρισμού δεν αρκεί.

Έτσι, πέρα από την πρώτη, θα πρέπει να γίνει και δεύτερη επέκταση, ενώ κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί επί τάπητος το θέμα της κατασκευής ενός δεύτερου βιολογικού καθαρισμού.

Πάντως, η πρώτη επέκταση του βιολογικού καθαρισμού θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια και είναι ένα έργο που θα φτάσει τα 9.990.000 ευρώ.


Πηγή