Δυτική Ελλάδα: Φεύγουν οι εργάτες γης, τους… διώχνουν οι παράγκες και η διαβίωση

Οι εργάτες γης έχουν εξαφανιστεί από τα χωράφια της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας, κάτι που έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους παραγωγούς των μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων αφού δεν έχουν χέρια για να κάνουν τη… δύσκολη δουλειά.

Πολλά από τα προϊόντα που καλλιεργούνται στα χωράφια της περιοχής από την φράουλα έως και την πατάτα και από την πατάτα έως το καρπούζι ή ακόμα και τα διαφόρων ειδών κηπευτικά, κινδυνεύουν να σαπίσουν αν δεν βρεθούν τα χέρια αυτά.

Το όλο θέμα έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με το μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών, Νίκο Παπαγεωργίου, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που ζούσαν οι εργάτες γης.

«Ζούσαν σε παράγκες, κάτω από συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε, χωρίς ασφάλεια, χωρίς να φαίνονται πουθενά, για ένα κομμάτι ψωμί. Από τη στιγμή που υπάρχει η προοπτική μιας καλύτερης ζωής για αυτούς στο εξωτερικό ήταν επόμενο να φύγουν.

Το να τους ζητούν οι παραγωγοί και το επίσημο κράτος να μείνουν όταν όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν κάτι για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαμονής τους στην χώρα μας, είναι τουλάχιστον θράσος. Ας είχε η Ελλάδα τους τρόπους για να κρατήσει τα… ξένα παιδιά της από τη στιγμή που τα είχε ανάγκη».

Πάντως, παρά τις υποσχέσεις και τα όσα λέγονται οι συνθήκες διαβίωσης για τους ελάχιστους εργάτες γης που έχουν απομείνει στην περιοχή μας εξακολουθούν και είναι άθλιες.

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, Δημήτρης Αγγελόπουλος, μιλάει για μία υγειονομική βόμβα που υπάρχει στη Νέα Μανωλάδα από τις παράγκες των εργατών, βόμβα που αν δεν αλλάξει κάτι κάποια στιγμή θα σκάσει.

Για αυτό και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας προχωράει το Σάββατο στις 4 Ιουνίου στις 7:00 το απόγευμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Νέας Μανωλάδας.


Πηγή