Ηλεία: Το έλλειμμα, οι ευθύνες, η ελπίδα – Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Θερμά συγχαρητήρια για την μεγάλη εκλογική σας νίκη και σας εύχομαι επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Ο Νομός Ηλείας, εμφανίζει μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα. Τα τελευταία χρόνια δεν δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που θα οδηγούσαν στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια δεν λύνονται, διαιωνίζονται και γιγαντώνονται.
Στη δύσκολη αυτή συγκυρία απόλυτη προτεραιότητα έχει η έξοδος της χώρας μας από την κρίση. Και ο δρόμος της εξόδου από την κρίση είναι ένας, η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη και η συνεννόηση. Στην Ηλεία η ανάπτυξη μπορεί να προχωρήσει με γρήγορα βήματα, ενώ η συνεννόηση και συνεργασία αποτελούν ήδη κατάκτηση και πραγματικότητα.

Ο Νομός Ηλείας, παρά το αναπτυξιακό του έλλειμμα, διαθέτει πολλούς αναξιοποίητους πόρους. Παράλληλα κυρίως λόγω της αρχαίας Ολυμπίας δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών, ενώ ως κατεξοχήν αγροτική περιοχή θα μπορούσε υπό τις κατάλληλες συνθήκες να «πρωταγωνιστήσει» στον αγροτοδιατροφικό τομέα και να αποτελέσει μια πρώτη δυναμική εστία οικονομικής ανάκαμψης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και να αποτελέσει παράδειγμα και καταλύτη.

Για να πετύχει, ωστόσο, αυτό χρειάζεται τη στήριξη της πολιτείας, χρειάζεται κυρίως την προώθηση και δρομολόγηση των αναγκαίων έργων υποδομής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου, που με δεδομένο τον αποκλεισμό του Νομού, τόσο από αεροδρόμιο όσο και από τον σιδηρόδρομο, αποτελεί διακαή και μόνιμο στόχο των τελευταίων ετών. Λανθασμένοι χειρισμοί, δυστοκίες και λανθασμένες πολιτικές εκτιμήσεις και επιλογές για την κατασκευή του κάθε φορά, προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, που ακόμη και σήμερα αποτελούν τροχοπέδη στις διαδικασίες για την υλοποίησή του.

Οι υποδομές γενικότερα του Νομού μας είναι ένα θέμα που ευελπιστούμε να δείτε κατά προτεραιότητα, όσον αφορά και τις υπόλοιπες βασικές οδικές αρτηρίες, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στο Νομό μας.
Αναμένουμε επίσης το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για τα αναγκαία λιμενικά έργα, αλλά και για την περίπτωση του Καϊάφα, που παρά την σπάνια φυσική του ομορφιά, παραμένει εξοργιστικά εγκαταλελειμμένος, και φυσικά, να επανεξετάσετε την εφαρμογή του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που καταδικάζει σε μαρασμό τη Νότια Ηλεία.
Και μόνο η δρομολόγηση των έργων αυτών θα ανοίξει το δρόμο της υλοποίησης πολλών ώριμων μικρών και μεγάλων επενδύσεων στον τουρισμό και όχι μόνο.

Το Φυσικό Αέριο, παρότι δεν αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, θεωρείται μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση, πιο φιλική προς το περιβάλλον. Τα περιβαλλοντικά οφέλη, η μεγάλη επάρκεια σε σχέση και με το πετρέλαιο, η υψηλή θερμική απόδοση, η ασφάλεια στη μεταφορά και στην εκμετάλλευση και το χαμηλότερο, συγκριτικά, κόστος είναι σημαντικότατες παράμετροι που θα οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε ευρύτατη χρήση του για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών. Η αναγκαιότητα, η χρησιμότητα και η στρατηγική σημασία εισόδου του Φυσικού Αερίου στην Ηλεία είναι σημαντικά.

Στον αγροτικό τομέα, οι παρεμβάσεις που χρειάζεται ο τόπος είναι πολλές, με πρώτη εκείνη της αντικατάστασης του παλαιωμένου αρδευτικού δικτύου και της αντιμετώπισης συνολικά των προβλημάτων εγγείων βελτιώσεων στο Νομό.

Η προώθηση προγραμμάτων, συνδυαστικά για την επιχειρηματικότητα και την ύπαιθρο, είναι επιβεβλημένη ανάγκη, όπως και η προώθηση μεγάλων αλλαγών για τους αγρότες μας, με την αναδιάρθρωση της γεωργικής παραγωγής, αλλά και του συστήματος ασφάλισης μέσω του ΕΛΓΑ, που σήμερα αποτελεί «βραχνά» και όχι σύμμαχο για τους ανθρώπους της Ηλειακής γης.

Αναγκαίες είναι και οι Περιβαλλοντικές – Γεωργοοικονομικές μελέτες για την προστασία των καλλιεργούμενων περιοχών ώστε να διεκδικηθεί το σήμα ΠΟΠ για τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής όπως και η οργάνωση και κατασκευή του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων.

Από την Ηλεία λείπει ένα Επιχειρηματικό Πάρκο, η ίδρυση του οποίου θα συνέβαλε στην δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ αναγκαία θεωρούμε την εκπόνηση μιας μελέτης για το είδος των επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, που απαιτείται να δημιουργηθούν στη περιοχή, ώστε να μην επενδύονται χρήματα σε επιχειρήσεις που δεν έχουν μέλλον.

Ζητούμε επίσης τη στήριξη και την ανάπτυξη των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού ως γνωστόν οι δομές αυτές, ιδίως του τεχνολογικού τομέα, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις και υποδομές της σύγχρονης ανάπτυξης.

Κλείνοντας θα σας θέσουμε ένα ακόμα μείζον ζήτημα. Αυτό των πυρόπληκτων δανείων, το οποίο σας παρακαλούμε να μπει άμεσα προς επίλυσή του στην ατζέντα σας. Τα δάνεια αυτά έχουν γίνει «θηλιά» για δανειολήπτες επαγγελματίες του Νομού μας, που μετά την καταστροφή των πυρκαγιών του 2007 βλέπουν τώρα να έρχεται μια δεύτερη, ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χάσουν όλο το βιος τους, τους κόπους μιας ζωής και ό, τι ελάχιστο, τους έχει απομείνει.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
στους αρμόδιους υπουργούς θα υποβάλλουμε σχετικά λεπτομερειακά υπομνήματα και θα είμαστε στη διάθεσή τους.

Στηριζόμαστε στο ενδιαφέρον σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας.

Με τιμή
Λεωνίδας Βαρουξής
Εκδότης – Δντης εφ. «Πατρίς»


Πηγή