Αρχ. Ολυμπία: Μάχη με τις φλόγες στον Ξηρόκαμπο

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στον Ξηρόκαμπο, η οποία καίει από νωρίς το μεσημέρι το Σαββάτου, ενώ υπήρξαν κάποιες φήμες για εντολή εκκένωσης του χωριού, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν από την πυροσβεστική υπηρεσία.

Η πυρκαγιά μέχρι στιγμής έχει κάψει πολλά στρέμματα δασικής έκτασης μεταξύ των χωριών Βασιλάκι και Ξηρόκαμπος.

Στο σημείο επιχειρούν 112 πυροσβέστες, 33 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρου, 3 Α/Φ, 2 PZL, 5 Ε/Π, 7 υδροφόρες ΟΤΑ και 2 μηχανήματα έργου προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά. Ωστόσο οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν πολύ το έργο τους.

Επί τόπου έσπευσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και νεοεκλεγείς δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Απόστολος Μαρτζάκλης.

Δύσκολη από πλευράς συνθηκών θα είναι και η αυριανή μέρα καθώς σύμφωνα με πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας όλη η Δυτική Ελλάδα θα βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή).

Για το λόγο αυτό καλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Παράλληλα συνιστάται η προσοχή στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Ειδικά για την Ηλεία ετέθη σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων κλπ σε δάση και ευπαθείς περιοχές από τις 9 κάθε βράδυ έως τις 6 το πρωί

Επιπλέον η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας δια του Τμήματος Τροχαίας Πύργου έχει λάβει μέτρα όσον αφορά στην στάθμευση στον παραλιακό οικισμό Αγ. Ηλία Δήμου Πύργου, που γειτνιάζει με πευκόφυτες δασικές εκτάσεις και δεν υπάρχει δεύτερη όδευση διαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση αν αντιληφθείτε πυρκαγιά, ειδοποιήσετε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Ρεπορτάζ: Γιούλη Ηλιοπούλου


Πηγή