Υδατοδρόμια από… χρυσάφι!

Σοβαρή καταγγελία Γαλιατσάτου κατά Κράτσα για την υπέρογκη αύξηση του κόστους κατασκευής, πέντε φορές πάνω από το μέχρι τώρα προϋπολογισμό αλλά και από το ό,τι πληρώνουν άλλοι φορείς για την κατασκευή τους. Εμπλέκεται εταιρία ιδιωτικού δικαίου τόσο στη διαδικασία ανάθεσης όσο και στην παραλαβή (!!!) τους…

Με σαφείς αιχμές αλλά και σοβαρά ερωτηματικά για το λόγο που εκτινάσσεται μέσα σε μερικούς μήνες, λόγω της ακύρωσης της προηγούμενης διαδικασίας και της επιλογής άλλης για να κατασκευαστούν 5 υδατοδρόμια σε Λευκάδα, Μεγανήσι, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, ο πρώην περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος καταγγέλλει ευθέως τη νυν Ρόδη Κράτσα.

Από 755 χιλιάδες, χωρίς αιτία, κόστος στα 3.000.000!

Υποστηρίζει ότι προωθεί νέα σύμβαση με εμπλοκή και ιδιωτικής εταιρείας αυξάνοντας κατά 450% το κόστος, ενώ υπήρχε έτοιμη σύμβαση για τα υδατοδρόμια από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή της ΑΝΑΣΑ: «Από χρυσάφι θα τα φτιάξετε τα υδατοδρόμια κα Κράτσα; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του».
Όπως υπογράμμισε ο Θ. Γαλιατσάτος, το κόστος των 5 υδατοδρομίων (πλην Κέρκυρας και Παξών που είναι έτοιμα) ανήρχετο στα €755.000 ενώ ανάλογη σύμβαση είχε υπογραφεί τον Ιούλιο 2019 και από τον ΟΛΚΕ για επίσης 5 υδατοδρόμια στα Διαπόντια νησιά και την γειτονική Ιταλία, με κόστος 715.000 € συνολικά.

Μικρότερο το κόστος και στα υδατοδρόμια του ΟΛΚΕ

Ωστόσο, με απόφασή της, για τα ίδια 5 υδατοδρόμια της ΠΙΝ από Λευκάδα έως Ζάκυνθο, η νέα σύμβαση που προωθεί η περιφερειακή αρχή Κράτσα εκτινάσσει το κόστος εκτινάσσεται στα €3.056.290: «Αν δεν σας αρέσει αυτή η κοστολόγηση που έκανε η Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ για 55.000 ευρώ για το φάκελο του έργου και 700.000 ευρώ για την κατασκευή των πέντε υδατοδρομίων, πάρτε κάτι άλλο. Πάρτε τις συμβάσεις που έχει κάνει ο ΟΛΚΕ για να κατασκευάσει πέντε υδατοδρόμια, τα τρία των διαποντίων και άλλα δύο στην Ιταλία μέσω interreg όπου δείχνουν ότι για το σύνολό τους το κόστος, φάκελος και κατασκευή, είναι 715.000 ευρώ, ακόμα πιο χαμηλά από τη δική μας κοστολόγηση. Ρωτώ, λοιπόν: Χρυσά θα τα κάνετε τα υδατοδρόμια και έφτασε ο λογαριασμός στα 3 εκ. και κάτι όταν δύο φορείς, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή και ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας ο οποίος έχει εμπειρία στην κατασκευή και κάνει σύμβαση τον Ιούλιο του 2019, με κοστολόγιο 715.000; Αυτά πρέπει να απαντηθούν»!

«Δεν τεκμηριώνεται από πουθενά γιατί αυξάνονται τα κόστη»

Σύμφωνα με τον πρώην περιφερειάρχη, η περιφερειακή αρχή Κράτσα βάζει ένα τέρμα στις διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί μέχρι πρότινος και οι οποίες περιελάμβαναν προγραμματικές συμβάσεις με τα λιμενικά ταμεία, αναθέσεις μελετών και την εξασφάλιση των πόρων προκειμένου όταν αδειοδοτηθούν, να κατασκευαστούν: «Δεν τεκμηριώνεται από πουθενά γιατί αυξάνονται τα κόστη. Δεν μπορεί να δίνεις σε ιδιωτική εταιρία 660.000 για τους φακέλους όταν οι φάκελοι για τα έργα είναι έτοιμοι και να θέλεις άλλα 400.000 ευρώ για κάθε υδατοδρόμιο όταν εμείς τα είχαμε κοστολογήσει στα 140.000 ευρώ χωρίς να είμαστε ‘’στενοί’’ στην κοστολόγηση. Απάντηση σε αυτά δεν πήραμε από την κα Κράτσα, αντιθέτως, είδαμε μια επιθετική ρητορική που μας καταλογίζει ότι εμείς αργήσαμε και δεν είχαμε κάνει οικονομοτεχνική μελέτη».

«Καθυστερήσεις μηνών, γιατί άραγε;»

Ο κ.Γαλιατσάτος υπογράμμισε ότι στις υπηρεσίες της Περιφέρειας υπάρχουν και οι προγραμματικές συμβάσεις, και οι οικονομοτεχνικές μελέτες. Μάλιστα, διέκρινε ότι επειδή επί πολλούς μήνες κανείς από την Περιφέρεια ή από τα Λιμενικά Ταμεία δεν ενήργησαν ώστε να συμπληρωθούν οι όποιες εκκρεμότητες, πιθανόν να υπάρχουν και σκοπιμότητες τις οποίες δεν μπορεί να γνωρίζει.

Ούτε εγγυητικές επιστολές, ούτε ρήτρες, αλλά με… προκαταβολή!

Ο κ. Γαλιατσάτος καταγγέλλει ότι παράλληλα με το αδιανόητα και ακατανόητα υψηλό κόστος, η σύμβαση που προωθεί η ΠΙΝ δίνει στον εργολάβο 30% προκαταβολή χωρίς καν να υπάρχουν ρήτρες ή, έστω, μια εγγυητική επιστολή: «Εκχωρούμε όλα τα δικαιώματα σε έναν ιδιωτικό φορέα να κάνει διαγωνισμούς για χάρη της Περιφέρειας που έχει υπηρεσίες, ακόμα και να παραλαμβάνει το έργο; Δεν θα έχουμε δικαίωμα ούτε σε αυτό. Και, εν τέλει, να είναι ελεγκτής και ελεγχόμενος, αφού θα έχει τα δύο από τα πέντε μέλη της επιτροπής παρακολούθησης;»
«Η εισήγηση της περιφερειακής αρχής είναι απαράδεκτη νομικά, τεχνοκρατικά, πολιτικά και, κυρίως, ηθικά και αυτό θα πρέπει να απαντηθεί», κατέληξε ο Θ. Γαλιατσάτος.