Διυπουργική σύσκεψη: «Θα πνιγούμε και πάλι στα σκουπίδια φέτος;», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Δήμος Κέρκυρας Διυπουργική σύσκεψη: «Θα πνιγούμε και πάλι στα σκουπίδια φέτος;», γράφει ο Διονύσης Μάμαλος.

Πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε αυτή η περίφημη και περιβόητη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την Προεδρία του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και ήταν «όλοι εκεί», δηλαδή Υπουργός Εσωτερικών Α. Χαρίτσης, Υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος, Γ.Γ συντονισμού διαχείρισης απορριμμάτων ο κύριος Καπετάνιος, ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος και άλλοι παράγοντες.

Και τα είπαν και συμφώνησαν, αλλά υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα όσα ανακοίνωσαν είναι ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα. Να ξεκινήσω από αυτό που φαίνεται «εξόφθαλμο», όπως θα έλεγε και ο Υπουργός Εσωτερικών, ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Αναφέρομαι στην «πεποίθηση» τους, ότι θα αποκατασταθούν οι καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά στο ΧΥΤΥ Λευκίμμης και επίσης θα καλυφθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Περιφερειάρχης για την αδειοδότηση της δομής και τότε θα μεταφερθούν δέματα από τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Μα εδώ πέρσι ήταν 15 διμοιρίες ΜΑΤ και δε μπόρεσαν να λειτουργήσουν τον ΧΥΤΑ, τότε, πως λίγους μήνες μετά και με όσα έχουν συμβεί, πιστεύουν αλήθεια ότι θα λειτουργήσει αυτή η υποδομή; Αφού δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση, για να πω καλύτερα ότι υπάρχει η ρητή διαβεβαίωση των κατοίκων της περιοχής, που έναν χρόνο τώρα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και σέρνονται στα δικαστήρια, ότι δεν θα επιτρέψουν να λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ στην περιοχή. Αλλά πέρα από την άρνηση της τοπικής κοινωνίας να δεχθεί την λειτουργία του ΧΥΤΥ, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης δεν αποτελεί λύση για όλους αυτούς τους λόγους που έχουμε αναφέρει κατά καιρούς. Γιατί λοιπόν αυτή η εμμονή για την λειτουργία του συγκεκριμένου ΧΥΤΥ;

Πάμε παρακάτω. Σοβαρή ένσταση στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της συγκεκριμένης απόφασης. Μας διαβεβαιώνουν ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα αρχίσει η λειτουργία και δεύτερης μονάδας δεματοποιητή!!! Μα σήμερα έχουμε 17 Μαρτίου και ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου δεν «χωράει ούτε χαρτοπετσέτα» κατά την γνωστή πρωθυπουργική ρήση, για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Μα καλά αυτός που έγραψε την απόφαση ούτε το ημερολόγιο δεν κοίταξε; Δεν θα σταθώ στο ότι για να λειτουργήσει, όπως λειτούργησε η σημερινή μονάδα του δεματοποιητή πέρασε από «χίλια κύματα», αλλά αυτά τα χρονοδιαγράμματα που θέτουν είναι εξόφθαλμα «εκτός τόπου και χρόνου».

Δεν θα μπω σε άλλες λεπτομέρειες όπως για το να εγκριθεί η πρόταση που έστειλε ο ΣΙΔΥΣΑ για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και να ανάψει το «πράσινο φως» το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση των 40 εκατομμυρίων, πέρασαν τρεις μήνες!!! Μέχρι να πάμε σε δημοπράτηση καταλαβαίνετε πότε θα έχουμε το εργοστάσιο με αυτούς τους ρυθμούς. Τριετία και βάλε. Εκεί έπρεπε η Κυβέρνηση, η σημερινή και η αυριανή να διευκολύνουν τον Δήμο, όλες αυτές οι αδειοδοτήσεις να γίνουν με διαδικασίες fasttrack.

Μακάρι να διαψευστώ, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα περάσουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις «Επισημάνσεις της Κυριακής», 17-03-2019.


Πηγή