Πάτρα: Τι γίνεται με το από κοινού πλάνο για τα παιδιά Ρομά του Ριγανοκάμπου;

Ακόμα περιμένει η Ελένη Σωτηροπούλου τους φορείς και τις αρχές της Πάτρας και της περιοχής για να την καλέσουν.

Σκοπός της επικείμενης συνάντησης είναι να διευθετήσουν από κοινού ένα πρώτο πλάνο για το πρόγραμμα που θα βελτιώσει τη ζωή των παιδιών στον καταυλισμό των Ρομά, στο Ριγανόκαμπο.

Το ενδιαφέρον αρχικά από όλους ήταν έντονο, όμως, στη συνέχεια το θέμα «πάγωσε». Η διευθύντρια της εταιρείας "Υγείας για όλους" μιλώντας για το πρόγραμμα αυτό δεν αναφερόταν απλώς και μόνο σε μία δράση ή σε έναν εμβολιασμό.

Αναφερόταν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα βοηθήσει τα παιδιά του καταυλισμού μακροπρόθεσμα να βγουν από την επιρροή της παραβατικότητας και να βελτιώσουν τη ζωή τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Κάτι τέτοιο χρειάζεται και τον ανάλογο συντονισμό. Η αρχή θα πρέπει να γίνει από το να πάνε όλα αυτά τα παιδιά σχολείο και από το να ζήσουν σε ένα περιβάλλον κατάλληλο, αφού αυτή τη στιγμή μεγαλώνουν δίπλα στα ποντίκια, σε άθλιες παράγκες.

Μιλάμε για πάνω από 70 παιδιά που ζουν σε αυτόν τον καταυλισμό που παραμένει ένα ορμητήριο παραβατικότητας, ταλαιπωρώντας ταυτόχρονα τους κατοίκους της περιοχής του Ριγανοκάμπου, της Εγλυκάδας και γενικότερα του ανατολικού διαμερίσματος.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαπιστώσει οι συντελεστής του "Υγεία για όλους" πολλά παιδιά Ρομά, οδηγούνται από τις οικογένειές τους, στην επαιτεία και δυστυχώς στο παιδικό trafficking, λόγω της οικονομικής κρίσης και του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το "Υγεία για όλους" θα ξαναέρθει στον καταυλισμό του Ριγανικάμπου τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, για μία νέα δράση εμβολιασμών, με περισσότερα εμβόλια αυτή τη φορά για τα παιδιά.

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει η Ελένη Σωτηροπούλου στον τοπικό Τύπο, ο συγκεκριμένος καταυλισμός, παραμένει ο χειρότερος σε όλη την Ελλάδα από πλευράς συνθηκών διαβίωσης και διαπαιδαγώγησης, χωρίς να έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια σημάδια βελτίωσης της κατάστασης.


Πηγή