Πάτρα: Τρία παλιά κτίρια «ψάχνουν» νέα ζωή. Λαδόπουλου, Χάνσεν και Εργοστάσιο Τέχνης

Υποσχέσεις ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση τριών μεγάλων έργων (Λαδόπουλος, επισκευή εργοστασίου τέχνης και παλαιό δημοτικό νοσοκομείο) έλαβε ο Κώστας Πελετίδης από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, Παναγιώτη Κορκολή, σε κλειστή συνάντηση με οικοδεσπότη τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.

Η σύσκεψη έγινε το απόγευμα της Τετάρτης. Παρόντες επίσης ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Για την αξιοποίηση του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος «Λαδόπουλου» συζητήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του έργου και των μελετών του. Το παλιό εργοστάσιο προορίζεται να μετατραπεί σε πρότυπος χώρος διοίκησης (γραφεία Δήμου Πατρέων, Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ΥΠΕ κλπ.), μουσειακός και χώρος εκπαίδευσης (Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο, Νηπιαγωγείο), εστίασης και αναψυχής κ.ά. Η πρόθεση είναι η μελέτη να σεβαστεί τα παλαιά βιομηχανικά κελύφη και το έργο να αναδείξει την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον Δήμο, η ανάδειξη του χώρου και το έργο ανάπλασης της περιοχής των Ζαρουχλεΐκων (πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), η ασφυκτικά κλεισμένη στα ανάντι του εργοστασίου περιοχή θα αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά και θα «αναπνεύσει». Το έργο θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου επισκευής και ενίσχυσης του μεταλλικού κτιρίου του Εργοστασίου Τέχνης, προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Στόχος του έργου είναι η ασφαλής χρήση του θεάτρου, το οποίο μετά τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής βανδαλίστηκε, και μετά τη στατική του ενίσχυση και την θερμομονωτική του επάρκεια να δοθεί για επανάχρηση» αναφέρει ο Δήμος.

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Την τριάδα των έργων συμπληρώνει η «Μετατροπή του Παλαιού Νοσοκομείου σε Εκθεσιακό Χώρο και Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς». Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 10.700.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ο Δήμος διεκδικεί τη χρηματοδότηση του έργου. Οπως έγραψε πρόσφατα η «Π», στο δυτικό τμήμα της πτέρυγας Χάνσεν προβλέπεται να λειτουργεί χώρος περιοδικών εκθέσεων και δραστηριοτήτων, στο ανατολικό υπόγειο και ισόγειο και στην ανατολική και βόρεια πτέρυγα θα χωροθετηθεί το Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, ενώ θα διαμορφωθεί μικρός συνεδριακός χώρος, καφέ, εστιατόριο, χώροι διοίκησης κλπ.

ΜΕ ΞΑΝΘΟ

Εξάλλου, ο Κ. Πελετίδης, με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού, Θόδωρο Τουλγαρίδη, είχαν χθες συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή Γ.Γ. του υπ. Υγείας κ. Βαρδαρό, διεκδικώντας τη λειτουργία στην Πάτρα θεραπευτικής δομής και συμβουλευτικού σταθμού για τις εξαρτήσεις. Τον Δήμαρχο συνόδευαν ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών) – Παράρτημα Πάτρας Χρήστος Γκρεκιώτης, η πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγου Γονέων Φωτεινή Συριώτη-Κυπραίου, ο πρόεδρος και η ειδική γραμματέας του Συλλόγου οικογενειών ΚΕΘΕΑ – Οξυγόνο κ. Περιμένης και Ελισάβετ Καπαγερίδου.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.

  • Δημοσιεύτηκε:

    30 Μαρτίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία